Raadsadres over verlenging contract met JCDecaux voor LED-schermen

De VVAB heeft in een raadsadres gevraagd het contract met JCDecaux voor LED-schermen in de openbare ruimte niet te verlengen. Merkwaardigerwijze wordt daarover nu al gesproken terwijl het contract pas in 2027 afloopt. De VVAB vindt dat voorbarig.
Mupi op de Sint Antoniessluis bij de Jodenbreestraat. De reclame heeft een veel te grote impact op de openbare ruimte van het beschermd stadsgezicht. (bron: Reclamewerkgroep Wijkcentrum d'Oude Stadt)

De VVAB had kennis genomen van dat voornemen in een raadsbrief van wethouder Van der Horst d.d. 18 juli 2023 die op agenda stond van de raadscommissie Mobiliteit, Openbare Ruimte en Water op 28 september.

In de raadsbrief stond dat de gemeente onderhandelt met JCDecaux over de verlenging van het huidige contact met betrekking tot de mupi's en de tramhaltes dat af zou lopen op 31 december 2028. Dat klopt niet, want het gaat om een tijdelijk contract voor 15 jaar afgesloten op 31 januari 2012. Dat betekent dat het contract afloopt op 31 januari 2027.

Hoe dan ook, het is merkwaardig, gelet op de toenemende kritische houding van bewoners en raadsleden over deze opzichtige reclame in de openbare ruimte, dat nu wordt gesproken over verlenging. "Dat getuigt van onbehoorlijk bestuur", schrijft de VVAB, "omdat (door de gemeente) tegen de Rechtbank (inzake het beroep van de VVAB) is gezegd dat er geen welstandsadvies nodig is omdat het tijdelijke omgevingsvergunningen betreft." De VVAB vraagt zich af of de tijdelijkheid slechts een truc is geweest om de besluiten over de mupi's juridisch te doen standhouden.

Voortzetting van de digitale mupi's staat haaks op het streven: "Minder reclame, rustiger straatbeeld". De VVAB vraagt de raad het contract nu niet te verlengen en pas te besluiten of het contract moet worden verlengd, na een evaluatie in 2026. "Een besluit nu berooft de raad, burgers en maatschappelijk organisaties van een goede discussie en afweging in latere instantie. Het laten aflopen van het contract kan overigens zonder besluitvorming. Niemand is juridisch verplicht een tijdelijk contract te verlengen. Een raadsbesluit kan o.i. ook niet plaatsvinden zonder advies van stadsdeel Centrum en andere stadsdelen."

[Raadsadres] (23 oktober 2023) (PDF-bestand)

Eerder bericht:
[Geen MUPI met bewegende reclamebeelden in de binnenstad]


(WS, 3/11/2023)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.