Actie tegen nieuwbouw Raamplein

De VVAB heeft een pamflet verspreid in de omgeving Raamplein om de bewoners te informeren over de plannen voor de bouw van een appartementencomplex op de hoek Raamplein / Raamstraat.
Artist's impression van de beoogde nieuwbouw

De Amsterdamse binnenstad is één van de meest gave historische binnensteden van de wereld. De binnenstad is aangewezen als UNESCO Werelderfgoed en wordt beschermd door de status van 'beschermd stadsgezicht'. Toch worden er steeds maar weer plannen gemaakt die een bedreiging vormen voor het unieke karakter.

Zo is de VVAB zeer verontrust over het bouwplan voor de hoek van het Raamplein en de Raamstraat. Dit past volgens de vereniging niet in het beschermd stadsgezicht. Nieuwbouw moet passen binnen de context en logica van de omgeving, waarin materiaal en kleur een belangrijke rol spelen.

Bovendien is volbouwen van elke open ruimte in de volle binnenstad geen 'rigoureus vergroenen', zoals de gemeente zich heeft voorgenomen. Het stukje grond is altijd leeg geweest. Ooit was het een kerkhof, daarna schoolplein. Het nu nog vrijwel lege plangebied heeft in het vigerende bestemmingsplan de functie 'tuin-2'. Volbouwen is dus in strijd met het bestemmingsplan: alleen door af te wijken is bebouwing mogelijk. De VVAB vraagt zich af een mini-parkje voor de buurt niet een beter idee zou zijn.

Het in de buurt verspreide pamflet.

Het plan werd tien jaar geleden al voorgesteld, maar ging toen na actie vanuit de buurt - Leidse in last - niet door. Het is ons niet duidelijk waarom het niet doorging, maar het is nu opnieuw ingediend - door de BV Raamplein 1 - en heeft tot onze verbijstering een positief advies gekregen van de welstandscommissie. Toen niet, nu wel. Er dreigt binnenkort een vergunning te worden verleend. Dan rest belanghebbenden alleen nog het aanwenden van wettelijke bezwaar- en beroepsmogelijkheden.

UPDATE. Inmiddels is er een actiecomité in de buurt opgericht dat door de VVAB wordt ondersteund. Teken de petitie. Het contactadres van het actiecomité luidt: actietegennieuwbouwraamplein@gmail.com.

[Positief advies CRK] (21 juni 2023) (PDF-bestand)


(WS, 8/8/2023)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er is momenteel 1 reactie op dit artikel.

Terechte protesten. Bouw dat schoolplein niet vol. Ik woon om de hoek en de nieuwbouw is een storend element in een relatief onbebouwd stukje Leidsebuurt noord.

 robert kuhn 1/9/2023 23:22:49

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.