Dreigende plannen voor Paradiso

Drie erfgoedorganisaties, waaronder de VVAB, volgen de toekomstplannen van Paradiso met argusogen. De VVAB heeft een brief geschreven aan de directie om rekening te houden met de monumentale en stedenbouwkundige waarden die in het geding zijn.
Het rijksmonumentale kerkgebouw van Paradiso (foto Walther Schoonenberg)

Uitgaanscentrum Paradiso is van oudsher gehuisvest in het rijksmonument aan de Weteringschans, een voormalig kerkgebouw in eclectische stijl, ontworpen door architect G.B. Salm (1831-1897) in opdracht van de protestantse Vrije Gemeente. Dat was een groep gelovigen die zich in 1877 hadden afgescheiden van de Nederlands Hervormde Kerk, die volgens hen te dogmatisch was. De culturele instelling, die er sinds 1968 is gevestigd, startte onlangs met de voorbereiding van het project Paradiso 100 jaar. Onderdeel van dit project is de renovatie van het bestaande kerkgebouw en de realisatie van nieuwbouw op een naastgelegen, braakliggend perceel, bekend als 'het landje'.

De directie verkent momenteel de mogelijkheden om het kerkgebouw te voorzien van een omloop en het zowel ondergronds als bovengronds verbinden van het kerkgebouw met de nieuwbouw die vrij omvangrijk moet worden en ook horeca omvat. Het bestemmingsplan maakt nieuwbouw mogelijk, maar het dichtzetten van de ruimte tussen deze bouwlocatie en het kerkgebouw tast de stedenbouwkundige structuur aan: een groene strook op de voormalige stadswal met losse stadsvilla's. De ombouw rond het kerkgebouw is een aantasting van het rijksmonument, dat bijzonder gaaf bewaard is gebleven. De monumentale zijgevels, ook goed zichtbaar vanaf het Leidseplein, zijn dan immers niet meer te zien.

Drie erfgoedorganisaties, het Cuypersgenootschap, de Bond Heemschut en de VVAB, hebben afzonderlijke gesprekken gehad met de directie van Paradiso en zijn dus vroegtijdig geprekspartner geworden in de planvorming. De VVAB had de collega-erfgoedorganisaties getipt.

[Zienswijze VVAB] (PDF-bestand)


(WS, 22/6/2023)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.