Monumenten hoeven niet aan de warmtepomp

In een Kamerbrief heeft de minister De Jonge bekendgemaakt dat eigenaren van monumenten niet worden verplicht om een warmtepomp aan te schaffen. Dit mag wel, maar hoeft niet.
Een warmtepomp op een dak of in een tuin geplaatst, kan geluidsoverlast geven. (foto HarmvdB)

Vanaf 2026 moeten eigenaren van vrijstaande woningen, twee-onder-een-kapwoningen en rijtjeshuizen verplicht een warmtepomp aanschaffen als hun cv-ketel vervangen moet worden. De verplichting geldt niet voor mensen die een appartement of monument bezitten of een woning die de komende jaren op een warmtenet wordt aangesloten. Dat heeft minister De Jonge voor Volkshuisvesting bekendgemaakt in een Kamerbrief. Hij wil duidelijkheid bieden aan zowel woningeigenaren als aan de installatiebranche, omdat de regel al over drie jaar van kracht wordt.

Voor bewoners van de binnenstad, die veelal in een monument wonen, is dat goed nieuws. Monumenten zijn vaak alleen met hoge kosten te isoleren en zonder isolatie levert een warmtepomp weinig op. Monumenten hebben vaak geen spouwmuren, dus de muren kunnen niet gemakkelijk geïsoleerd worden. Heeft u bijvoorbeeld alleen dakisolatie en geen dubbel glas, dan moet de cv-ketel te vaak bijspringen om uw huis voldoende warm te krijgen. Aanpassing aan monumenten is ook niet altijd vergunningsvrij, dus het is bij monumenten ingewikkelder om deze aan te passen voor een warmtepomp. Dat het niet hoeft, betekent overigens niet dat het niet mag. Wie toch een warmtepomp wil, om de kosten van het energiegebruik terug te dringen, hoeft niet tot 2026 te wachten. En vraag goed advies wat er zoal mogelijk is, welke vergunningen nodig zijn en of het huis voldoende geïsoleerd kan worden - want alleen het installeren van een warmtepomp is niet genoeg.

Meer lezen:
[Kamerbrief] (1 mei 2023) (PDF-bestand)

Vorige bericht:
[Werkdossier Energiecrisis en Erfgoed]


(WS, 2/5/2023)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.