Resultaat van de VVAB verzilverd

Feestelijke oplevering Open Havenfront

Op 25 januari werd de nieuwe fietsenstalling onder het Open Havenfront bij het Centraal Station feestelijk geopend door staatssecretaris Vivianne Heijnen. Het Open Havenfront is hierbij veel groter en mooier geworden.
Het Open Havenfront is stukken groter geworden (foto Walther Schoonenberg)

Vanaf 2018 is gewerkt aan de herinrichting van het Open Havenfront. De waterkommen voor het Centraal Station zijn stukken groter geworden. Onder de waterkom tussen Martelaarsgracht en Damrak werd een fietsenstalling voor 7000 fietsen aangelegd: de grootste fietsenstalling van Amsterdam en de eerste in de wereld die onder water is gebouwd. De rondvaartboten varen er overheen.

Met de nieuwe fietsenstalling komt het aantal overdekte parkeerplaatsen voor fietsen op ongeveer 13.000. Na de opening van de nieuwe fietsenstalling gaat de fietsflat dicht, wordt verwijderd en komt ook hier meer water zichtbaar. Het aanzien van het monumentale Centraal Station en het stadsgezicht gaat er enorm door verbeteren. Er komt door het verwijderen van fietsen op straat ook meer ruimte voor voetgangers.

Dat het zo is geworden, is een resultaat van de VVAB te noemen. Het College wilde in 2013 een plein in plaats van meer water. Door een alternatief met een ondergrondse fietsenstalling te ontwikkelen en daarvoor te lobbyen, kreeg de VVAB in 2014 een raadsmeerderheid achter zich. Het VVAB-plan is nu acht jaar later gerealiseerd.

De fietsenstalling (foto Walther Schoonenberg)

Op 25 januari 2023 opende staatssecretaris Vivianne Heijnen de fietsenstalling in aanwezigheid van wethouder Verkeer en Vervoer Melanie van der Horst en afgevaardigden van andere partners. Ook de VVAB was daarbij aanwezig. Op zaterdag 28 januari, vanaf 12.00 uur, is iedereen welkom om te komen kijken en het vernieuwde stationseiland te ontdekken. Dan zijn er activiteiten voor jong en oud.

[Aangenomen raadsmotie] (13 maart 2014) (PDF-bestand)

Hoe was het ook alweer? Lees het hier:

[Gemeenteraad stemt unaniem voor Open Havenfront] (13 maart 2014)
[College wil een plein] (Binnenstad 262, jan./feb. 2014)


(WS, 25/1/2023)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er is momenteel 1 reactie op dit artikel.

Ik wil de stad Amsterdam en de VVAB feliciteren met dit zichtbare resultaat. En spreek de hoop uit dat men een goede aanpak vindt om 'het verwijderen van fietsen op straat' in goede banen te leiden.

 Pieter Zuidema 11/1/2023 08:08:50

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.