Bridge Hotel, Amstel 107-111

Raad van State bevestigt uitspraak rechtbank Amsterdam

De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft de uitspraak van de Rechtbank Amsterdam bevestigd: hotelplannen die niet passen in het bestemmingsplan moeten getoetst worden aan het Overnachtingsbeleid.
Amstel 107-111 / Nieuwe Prinsengracht 2-4

Het hoger beroep van vergunninghouder faalde. Zijn poging om de uitspraak van de rechtbank te doen vernietigen, slaagde niet. Dat betekent dat het eerdere resultaat van de VVAB - de gewonnen beroepszaak bij de rechtbank - in stand blijft en de uitspraak onherroepelijk is geworden. Een belangrijk resultaat voor de VVAB. De gemeente kan niet meer zo gemakkelijk afzien van toetsing aan het Overnachtingsbeleid wanneer er zoals meestal het geval is, sprake is van afwijkingen van het bestemmingsplan. De hotelstop is daardoor krachtiger geworden.

Als belanghebbende had de VVAB in het hoger beroep van vergunninghouder ook meteen aan de Afdeling gevraagd de vergunning voor de 1ste fase van het bouwplan van het Bridge Hotel (Amstel 107-111 / Nieuwe Prinsengracht 2-4) te vernietigen. De Afdeling ging daarin niet mee. De gemeente mag gemotiveerd afwijken van het Overnachtingsbeleid in bijzondere omstandigheden. Overigens heeft vergunninghouder inmiddels een nieuwe aanvraag ingediend voor zowel de 1ste als de 2de fase van het bouwplan. De gemeente dient ook daarbij te toetsen aan het Overnachtingsbeleid.

[Uitspraak] (PDF-bestand) (21 december 2022)

Eerder bericht:
[VVAB wint rechtszaak] (2 februari 2021)


(WS, 21/12/2022)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.