16 november 1972

Het Plan-De Pinto 50 jaar geleden gepresenteerd

Precies vijftig jaar geleden presenteerde Geurt Brinkgreve (1917-2005) een restauratieplan voor het bouwblok van het Huis de Pinto in de Sint Antoniesbreestraat. Dit Plan-De Pinto was een bewuste strategie om het Wederopbouwplan Nieuwmarktbuurt te saboteren: het Huis de Pinto stond namelijk letterlijk in de weg van de aldaar geplande vierbaansweg en de grote kantoorgebouwen die daarlangs moesten verrijzen.
Huis de Pinto na de restauratie in 1974/75. Foto van Maarten Brinkgreve.

Op 16 november 1972 werd het Plan-De Pinto gepresenteerd in het stadhuis. Hoewel de gemeenteraad al eerder dat jaar, op 5 januari, had besloten de vierbaansweg door de buurt te schappen, leek de dienst Publieke Werken zich weinig of niets van deze raadsmotie aan te trekken. De oprichting van de Stichting De Pinto was bedoeld om deze impasse te doorbreken. De redding van het Huis de Pinto speelde een doorslaggevende rol in het herstel van de Nieuwmarktbuurt volgens het oude stratenplan.

Maar hoe is dit precies in zijn werk gegaan en waarom was de strijd in de Nieuwmarktbuurt een omslagpunt in het binnenstadsbeleid? Lees daarover meer hier:

[Vijftig jaar geleden: Plan De Pinto]


(WS, 16/11/2022)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.