Mede dankzij de VVAB

Leeuwenmaskers terug op het Damrak

Eén van de fraaie gevels in het natte Damrak - het achterhuis van de Warmoesstraat - is opnieuw voorzien van een aardig detail, namelijk de in hout gesneden leeuwenkoppen op de twee hijsbalken. De eigenaar heeft de koppen opnieuw laten snijden op basis van een oude foto.
Op een oude foto zijn nog de twee verdwenen leeuwenkoppen op de hijsbalken te zien die twintig jaar geleden mysterieus verdwenen (foto Stadsarchief Amsterdam)

In Binnenstad 281 werden monumenteneigenaren geattendeerd op een aantal fondsen, ondergebracht onder de paraplu van het Prins Bernhard Cultuurfonds, om verloren gegane geveldetails terug te brengen. Als voorbeeld dienden de geruisloos verdwenen leeuwenkoppen op de hijsbalken van de achtergevel van een huis in de Warmoesstraat: "Opeens waren deze weg, maar met een kleine subsidie kan de eigenaar wellicht worden verleid om deze aardige details terug te brengen". De verdwijning was overigens al in 2001 geconstateerd. De VVAB had het aan de gemeente gemeld, maar heeft daarop nooit een reactie van de gemeente mogen ontvangen.

Eén van de huidige bewoners, mede-eigenaar van het pand en lid van onze vereniging, was dankzij onze publicaties op de hoogte van de verdwijning van de leeuwenkoppen die ruim voor zijn komst was gebeurd. Hij was nu bereid om bij het schilderwerk - waarvoor toch een steiger moest worden geplaatst - het verloren gegane detail terug te brengen.

De nieuw gemaakte leeuwenkoppen

Op basis van een aantal scherpe foto's in de Beeldbank van het Stadsarchief was het mogelijk een reconstructie te maken. Eén van de eigenaren, Timon Fokker, heeft met behulp van een computerprogramma een 3D-model gemaakt, aan de hand waarvan een computergestuurde houtfreesmachine de koppen kon snijden. Het werk is uitgevoerd door aannemer Michiel Spanjersberg en houtsnijder Doornekamp. Een aardig geveldetail is, dankzij de huidige bewoners, teruggekeerd in het stadsgezicht.

In een volgend nummer van Binnenstad volgt een achtergrondartikel, waarin de leeuwenkoppen in de context van een Amsterdamse traditie worden geplaatst.

[Fondsen voor particulier herstel van het Amsterdamse stadsgezicht] (Binnenstad 281


(WS, 24/11/2022)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.