Beroep aangetekend tegen Amsterdam Museum

De VVAB heeft in januari 2023 bij de Rechtbank Amsterdam beroep aangetekend tegen de verbouwing van het Amsterdam Museum. Ook de Bond Heemschut is in beroep gegaan. Tegelijkertijd is een verzoek voor een voorlopige voorziening gedaan. Dat is inmiddels behandeld.
Eén van de uitbreidingen van het museum, inmiddels bekend als 'de bunker'. Artist's impression van het aanzien van de ingreep op de hoek van de Sint Luciënsteeg en de NZ Voorburgwal (Neutelings Riedijk Architects)

De VVAB had in juli 2022 in een zienswijze al ernstige bezwaren geuit tegen het ingrijpende verbouwingsplan van het rijksmonumentale complex van het voormalige Burgerweeshuis. Daar is niet of nauwelijks naar geluisterd want het plan is niet zodanig aangepast dat de bezwaren zijn weggenomen. Een beroep was daardoor onvermijdelijk geworden. Het bouwplan betekent zowel een aantasting van de alleroudste stedenbouwkundige structuur van het oude stadshart van Amsterdam als een aantasting van het monumentale gebouwencomplex zelf. Aan het beroep is een bouwhistorische verkenning met waardenstelling ten grondslag gelegd. Daaruit blijkt dat de vorige ingreep uit 1975, inclusief de toen tot stand gekomen Schuttersgalerij, van monumentale waarde is.

Er is ook een voorlopige voorziening gevraagd om de sloop- en bouwwerkzaamheden op te schorten tot het beroep is behandeld. De gemeente bleek namelijk niet bereid te wachten op de uitkomst van de beroepsprocedure en had aangegeven al in januari te willen beginnen met de werkzaamheden. De zitting van de voorzieningenrechter vond plaats op donderdagmiddag 12 januari 2023. Op de zitting bleek dat alternatieven niet zijn onderzocht en daarmee is niet aangetoond dat de ingreep noodzakelijk is. Uitspraak binnen 2 weken. Het beroep wordt later nog behandeld.

[Beroepsschrift] (PDF-bestand, 87.7 MB)

Meer lezen:
[Gehele dossier]

Eerdere artikelen:
[Artikel van Hanneke Ronnes] (Amstelodamum, jg. 109-3, 2022)
[Bezwaren tegen verbouwing Amsterdam Museum] (Binnenstad 308, mei/aug. 2022)
[Verbouwplannen van het Amsterdam Museum] (Binnenstad 304, aug. 2021)


(WS, 16/12/2022)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.