38 bomen gekapt op de NZ Voorburgwal

In een zienswijze inzake de herinrichting van het noordelijk deel van de Nieuwezijds Voorburgwal heeft de VVAB geprotesteerd tegen de kap van 38 bomen. Men wil de bomen meer naar het midden plaatsen, om meer ruimte te creƫren voor voetgangers.
Doorsnede van het nieuwe profiel met bomen dicht bij elkaar.

Het plan behelst een totale herinrichting van het gebied, onder meer om bredere stoepen mogelijk te maken. Hiervoor zullen 38 gezonde, gemiddeld 40 jaar oude bomen worden gekapt en 10 bomen worden verplant. Weliswaar komen hier jonge bomen voor terug, maar de vraag doet zich voor of een dergelijke ingreep in de hoofdbomenstructuur en het beschermde stadsgezicht dringend noodzakelijk is. Het plan betekent in feite dat functionele eisen voorrang krijgen boven het behoud van deze van rijkswege beschermde structuur: wat wil zeggen dat niet de bomen zelf, maar de wijze van aanplant van de bomen ten opzichte van elkaar en van de architectonische omgeving beschermd is. De Nieuwezijds Voorburgwal is van oudsher een gracht, die in 1857 werd gedempt. Nu worden de bomen in een deel van de straat te dicht op elkaar geplaatst. Bij de Nieuwe Kerk zelfs middenin de ruimte.

Er worden momenteel in de binnenstad al zeer veel bomen gekapt vanwege het herstel van kademuren. Ook om die reden verdienen de bestaande bomen extra bescherming en kan dit plan volgens de VVAB niet op deze manier worden uitgevoerd.

De zienswijze staat als ingekomen stuk op de agenda van de gemeenteraad van woensdag 10 november 2021.

[Zienswijze] (PDF-bestand, 139.8 KB)


(WS, 9/11/2021)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.