Bezwaar tegen vergunningsvrij behandelen van een grote muurschildering

Op het Leidseplein (eigenlijk Kleine-Gartmanplantsoen) is een metershoge muurschildering aangebracht. Bij navraag is gebleken dat dit vergunningsvrij is gebeurd. De VVAB heeft tegen het besluit dit vergunningsvrij toe te staan, bezwaar aangetekend.
De enorm grote muurschildering heeft visuele impact op het Leidseplein. Het gebouw zelf is er ook ingrijpend door veranderd: het metselwerk van gele baksteen is overgeschilderd en daarop is de schildering aangebracht.

De VVAB heeft begrepen dat er ook plannen zijn de muurschildering te verlichten. De vereniging heeft uiteraard geen oordeel over het kunstwerk zelf, maar wel over de vraag of dergelijke muurschilderingen al dan niet afbreuk doen aan het 'beschermd stadsgezicht'. Het pand in kwestie is geen beschermd monument, maar dergelijke uitingen kunnen het stadsgezicht wel aantasten, zeker als ze opzichtig zijn en ook nog eens verlicht. Een zorgvuldige beoordeling is daarom van belang.

De VVAB heeft zich op het standpunt gesteld dat een dergelijke muurschildering in een beschermd stadsgezicht niet vergunningsvrij is c.q. kan zijn. De vereniging heeft de gemeente een termijn van één week gesteld een besluit te nemen op het formele handhavingsverzoek. Na het verstrijken van deze termijn - zonder schriftelijk antwoord te hebben gekregen - heeft de VVAB, op 29 maart, proforma bezwaar aangetekend. Het gaat daarbij niet om het kunstwerk zelf, maar om het vergunningsvrij behandelen daarvan.

UPDATE: Op 14 mei ontving de VVAB een afwijzingsbesluit, op 23 juni 2021 ging de vereniging daartegen in bezwaar.

[Bezwaarschrift] (PDF-bestand, 127.8 KB)

[Afwijzingsbesluit] (PDF-bestand, 715.3 KB)
[Proforma-bezwaar] (PDF-bestand, 168.9 KB)
[Handhavingsverzoek] (PDF-bestand, 163.4 KB)


(WS, 29/3/2021)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel 5 reacties op dit artikel.

Pascal, er zijn ook bewoners die het niet mooi vinden. [Meer lezen]

 Walther Schoonenberg 9/4/2021 11:06:28

Hier had natuurlijk vergunning voor moeten worden aangevraagd, maar wat is het een mooie en leuke muurschildering! De buurt was blijkbaar ook enthousiast. Zo wil ik er nog wel een paar zien op daarvoor geëigende plaatsen, dus niet op monumenten.
Lida Alberse.

 Lida Alberse 6/4/2021 11:07:11

Ongeacht of het dit kunstwerk is, een ouwe Rembrandt of een nieuwe Dumas, je moet goed overwegen en beargumenteren wat je doet, en dat is schijnbaar niet gebeurd. [Meer lezen]

 peer 2/4/2021 23:58:28

Het prachtige werk van Judith de Leeuw gaat over 'Diversity in Bureaucracy'. [Meer lezen]

 Pascal van den Noort 2/4/2021 19:29:11

Als je op het Kleine-Gartmanplantsoen ter hoogte van de toegang naar het Max Euweplein staat, heb je een mooi zicht op de Weteringschans, Paradiso en het stadskasteeltje Weteringschans nr 8. [Meer lezen]

 Peter Poelstra 22/3/2021 15:19:23

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.