Reuzenrad aan het Oosterdok?

Op 29 december 2020, dus zeg maar in de periode dat de meeste mensen vooral aan olliebollen denken, werd een vergunning gepubliceerd voor een reuzenrad aan het Oosterdok. Het reuzenrad wordt volgens de vergunning geplaatst door Vallentgoed Kermisexploitatie BV. Het zal duidelijk te zien zijn vanaf het Stationsplein of het Oosterdokseiland. Er is hierover veel ophef ontstaan in de (sociale) media.
Artist's impression bij de aanvraag voor een watervergunning, d.d. 29 december 2020.

Op 8 december 2020 ontving Waternet een aanvraag voor een vergunning. De datum op de bouwtekening is 16 december. Al op 24 december, ruim één week daarna, werd de vergunning verleend door het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Deze staat niet op de lijst van bekendmakingen van Amsterdam en is dus niet gemakkelijk te vinden. Het College van B & W is van de aanvraag wel in kennis gesteld. Desalniettemin is de vergunning in de donkere week vóór de jaarwisseling, waarin veel ambtenaren en bestuurders met verlof zijn, geruisloos verleend.
Inmiddels hebben wij begrepen dat er ook nog een (gewone) omgevingsvergunning nodig is en dat de afweging daarvoor door het gemeentebestuur nog niet is gemaakt. Er zijn inmiddels raadsvragen gesteld.

Uit de al verleende watervergunning blijkt dat het om een 'tijdelijke' plaatsing gaat, namelijk tot 1 februari 2022. Krijg het daarna nog maar eens weg...

Het is overigens niet de eerste keer dat er een aanvraag wordt ingediend voor een reuzenrad. In 2018 werd een poging gedaan een dergelijke kermisattractie te plaatsen op de Kop van Java. De gemeente wilde echter niet meewerken aan het plan. Wethouder Van der Burg wilde de Kop van Java reserveren voor toekomstige ontwikkeling en het plan stierf een voortijdige dood.
De huidige initiatiefnemer, Louis Vallentgoed uit Bergen op Zoom, had in januari 2020 een reuzenrad aangeschaft voor gebruik op kermissen. Hij wilde er, volgens een tekst op themeparkfreaks.eu, in 2020 mee rondreizen door het land, naar kermissen en andere evenementen. En toen kwam de coronacrisis. Hij zal hebben gedacht: In pretpark Amsterdam kan alles, daar kan ik mijn reuzenrad wel een jaar neerzetten. Zijn reclamefolder, 'licensed to thrill', spreekt over een 38 meter hoog reuzenrad met 24 gondels voor telkens 6 personen, uitgerust met de meest geavanceerde multi-kleuren verlichting en moderne LED schermen. In totaal zouden er 15.000 LED-lampen en 10.000 smart LED-lampen op zitten. Een soort verlichte kerstboom dus.
De initiatiefnemer van het reuzenrad op de Kop van Java verwachtte destijds een half miljoen bezoekers per jaar.

UPDATE
ARCAM verklaarde in het persbericht het volgende: "Het was ook voor ons een verrassing. Aan dit plan hebben noch ARCAM noch Expeditie Oosterdok steun verleend. (...) Het lijkt erop dat de exploitant van het reuzenrad en enkele media nogal op de zaken vooruitlopen."

[Bekendmaking] (29 december 2020)

[themeparkfreaks.eu] (geraadpleegd op 5 jan. 2021)


(WS, 5/1/2021)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er is momenteel 1 reactie op dit artikel.

Goedemiddag,
Wederzijds stuur ook ik U mijn Beste Wensen. [Meer lezen]

 Roel Beugeling 7/1/2021 15:50:01

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.