Geurt Brinkgreve-bokaal

De wisselbokaal gaat dit jaar naar Hotel MAI op de Geldersekade, van architect André van Stigt. De uitreiking vond plaats in een livestream-uitzending op 10 december 2020.
Een deel van het hotel MAI op de Geldersekade (foto Walther Schoonenberg)

De Geurt Brinkgreve Bokaal is een onderscheiding die de gemeente Amsterdam jaarlijks toekent aan het beste initiatief op het gebied van herontwikkeling of renovatie van erfgoed. De onderscheiding is genoemd naar de oprichter van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB), Geurt Brinkgreve (1917-2005), één van de grote monumentenredders en activisten voor het behoud en herstel van de Amsterdamse binnenstad in de twintigste eeuw.

Het ging dit jaar om de keuze tussen drie projecten: de restauratie en verbouwing van Felix Meritis door MATH Architecten, de realisatie van het Chinese Hotel MAI met herstel van de historische parcellering op de hoek van de Geldersekade en de Elleboogsteeg door architectenbureau J. van Stigt en tenslotte de restauratie van het voormalige Citroëngebouw op het Stadionplein door Bierman Henket.

De keuze viel op Hotel MAI omdat de wijze waarop het stedelijk weefsel werd hersteld met historiserende nieuwbouw (het mag weer) en hergebruik van twee oude geveltoppen (van de Monumentenwerf) een benadering is die Geurt Brinkgreve zelf zou hebben gewaardeerd. Sterker nog: zelf ook nastreefde. Overigens werd door de jury de bijzondere wijze genoemd waarop de bouwmaterialen werden aangevoerd, namelijk via het water. In dat opzicht kan dit project eveneens voorbeeldig worden genoemd. Het is niet de eerste keer dat André van Stigt deze belangrijke prijs voor herontwikkeling of renovatie van erfgoed heeft weten te verwerven.

Meer lezen:
[Digitaal applaus voor erfgoedprojecten]


(WS, 10/12/2020)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.