Museum Ons' Lieve Heer op Solder is gered

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft in een brief aan de Raad museum Ons' Lieve Heer op Solder voorgedragen voor een positie in de Amsterdamse Basisinfrastructuur. Door de beëindiging van de subsidie van het Amsterdamse Fond voor de Kunst (AFK) werd het unieke museum met sluiting bedreigd.
Eén van de antieke keukens in het 17de-eeuwse woonhuis (foto Walther Schoonenberg)

Museum Ons' Lieve Heer op Solder beheert de openstelling van de aan Sint Nicolaas gewijde schuilkerk op de hoek van de Oudezijds Voorburgwal en de Heintje Hoekssteeg. De schuilkerk is een 17de-eeuws rijksmonument en in zeer gave conditie. Het woonhuis werd tussen 1661 en 1663 ingericht als schuilkerk. Het museum behoort tot de oudste musea van Amsterdam en vertelt het verhaal van geloven in de stad en van de - in die tijd - tolerante houding tegenover andere geloven. Het museum, waarin nog in 2013 fors is geïnvesteerd, vertegenwoordigt naast een museaal belang ook een groot cultuurhistorisch en monumentaal belang. Het behoort tot de Top 100 van de Nederlandse monumenten. Het museum zorgt ervoor dat op een laagdrempelige manier één van Amsterdams meest unieke interieurs te bezichtigen is voor publiek. Sluiting van het museum leidt tot sluiting van deze plek, die al meer dan 133 jaar is opengesteld. Daar komt nog bij het museum een parel is in de drukke monumentale binnenstad die de laatste jaren meer en meer onder druk komt te staan van massatoerisme.

Buurtbewoners waren een petitie gestart om het museum open te houden. Er werden meer dan 15.000 handtekeningen gezet.

Op initiatief van de VVAB kwamen de Amsterdamse erfgoedorganisaties in een brandbrief aan het gemeentebestuur op voor het behoud van het museum. De erfgoedorganisaties schreven dat zij vinden dat de gemeente Amsterdam een verantwoordelijkheid heeft voor het voortbestaan van haar erfgoed en roepen het gemeentebestuur op de toekomst van het museum te garanderen. De brief was ondertekend door het Cuypersgenootschap, het Genootschap Amstelodamum, Ons Amsterdam, ProWest, de Stichting Monumenten Amsterdam Noord, de Bond Heemschut en de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad.

Door het museum voor te dragen voor een positie in de Basisinfrastructuur volgt het College het advies van de erfgoedorganisaties. De gemeente heeft het budget van de AFK nu verminderd met het bedrag dat nodig is om het museum open te houden en betaalt dat geld rechtstreeks aan het museum. De gemeenteraad moet het voorstel van het College wel nog goedkeuren.

[Brief erfgoedorganisaties] (13 augustus 2020) (PDF-bestand, 463.4 KB)

Eerder bericht:
[Erfgoedorganisaties komen op voor Ons' Lieve Heer op Solder]


(WS, 25/8/2020)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.