Onbewoonbaar na illegale sloop

Keizersgracht 318 gekraakt

Het pand Keizersgracht 318 is op 13 juli 2020 gekraakt. De krakers zeggen dat zij het pand weer bewoonbaar gaan maken. Dat zal niet eenvoudig zijn, want het monumentale pand werd in 2017 inwendig gesloopt en onbewoonbaar gemaakt door de verwijdering van WC's, keukens e.d.
Keizersgracht 318

In 2017 werden de sloopwerkzaamheden door de VVAB gemeld bij de gemeente. Het pand is een rijksmonument en heeft een waardevol monumentaal interieur, bestaande uit lambriseringen, schouwen en stucwerkplafonds uit ca. 1765. Daarvan was een belangrijk gedeelte door de sloopwerkzaamheden al verwoest. De stucplafonds lagen in brokstukken op de vloer.

De gemeente legde daarna prompt een bouwstop op. Er werd tevens door de gemeente aangifte gedaan bij de politie. De sloop had plaats gevonden, ondanks het feit dat in de bouwvergunning expliciet was aangegeven dat de monumentale delen intact moesten blijven.Deze werkzaamheden bleken uitgevoerd door een aannemer in afwijking van de verleende vergunning doordat niet adequaat werd toegezien op de werkzaamheden. Niet de eigenaar maar de huurder was in het pand aanwezig.

In een handhavingsbrief legde de gemeente de eigenaar een herbouwplicht op. Pas na goedkeuring van een 'plan van aanpak voor het herstel' door de afdeling Monumenten en Archeologie mocht er weer worden doorgewerkt. Architectenbureau Vroom heeft een dergelijk herstelplan gemaakt, maar is nog in overleg met de gemeente over de details daarvan. De VVAB heeft vernomen dat een aanvraag voor een vergunning spoedig zal worden ingediend. Het spreekt voor zich dat de herstelwerkzaamheden pas mogelijk zijn na uitzetting van de krakers.

UPDATE. De vergunning werd in juni 2023 verleend. De vergunningsprocedure heeft drie jaar door discussies over de wijze waarop de verloren gegane interieuronderdelen moesten worden gereconstrueerd. De volgende stap is het al dan niet vrijwillige vertrek van de krakers.

Eerdere berichten:
[Gemeente doet aangifte van illegale sloop] (16/6/2017)
[Illegale sloop op de Keizersgracht stilgelegd] (4/3/2017)

Aanbieding

Interessant? Mis nooit meer iets! Wordt Vriend van de VVAB en krijg het nieuwe nummer van Binnenstad over de post. En de Nieuwsbrief waardoor u nooit meer iets zult missen. Als welkomstgeschenk krijgt u ook Amsterdamse stijlkamers binnen de Singelgracht van Hans Tulleners en Peter Quatfass, een bijzonder fraai vormgegeven boek over monumentale interieurs in de Amsterdamse binnenstad in een speciale uitgave voor de VVAB. Mis deze kans niet!

[Lid worden]


(WS, 15/7/2020)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.