Amsterdam heeft een Keuze

Volksinitiatief om het massatoerisme te beperken

Er is een volksinitiatief gestart met een voorstel voor het concreet in de hand houden van bezoekersstromen in Amsterdam in de toekomst. Het initiatief heeft in korte tijd meer dan 20.000 ondertekeningen opgeleverd. Met een volksinitiatief kunnen burgers een onderwerp op de agenda van de gemeenteraad zetten.

Corona heeft het toerisme debat beïnvloed. Nu de bezoekers wegblijven zien we goed hoe het toerisme de sfeer, de dienstverlening, de leefbaarheid in de binnenstad heeft aangetast. Ook bij politici is dat besef doorgedrongen en wil niemand terug naar de situatie van vóór corona. De burgemeester schetst in haar aanpak binnenstad van 27 mei 2020 een toekomstbeeld waarin nergens het toeristisch aanbod domineert, maar de binnenstad weer divers en leefbaar is. En waar de cultuurhistorische waarde van de binnenstad wordt gewaardeerd en uitgedragen. Aan het eind van 2020 volgt concrete uitwerking van de doelstellingen.

Het volksinitiatief Amsterdam heeft een Keuze stelt voor het aantal overnachtingen in de gemeente Amsterdam de komende 5 jaar niet boven de 12 miljoen per jaar te laten uitkomen, "het aantal overnachtingen in 2014, toen het toerisme in Amsterdam nog beheersbaar was". Om dat te bereiken, is volgens het initiatief het volgende nodig:

  • een geheel of gedeeltelijk verbod op vakantieverhuur;
  • een absolute hotelstop, geen enkel nieuw hotel binnen de gemeente Amsterdam;
  • een vergunningenstop voor uitbreidingen (in kamers/bedden) van alle huidige hotels;
  • herbestemming van hotelpanden naar bestemmingen die meerwaarde hebben voor de bewoners; of het opkopen van vastgoed bestemd voor hotels;
  • het (indien nodig zeer fors) verhogen van de toeristenbelasting om de vraag naar overnachtingen te beperken.

Voor het zetten van een onderwerp op de agenda van de gemeenteraad zijn 1200 handtekeningen nodig; dat is al bereikt. De gemeenteraad kan positief of negatief besluiten over het voorstel. Dat laatste houdt in dat de gemeenteraad het voorstel afwijst of er anders over besluit. In dat geval kan het voorstel vervolgens aan de Amsterdammers worden voorgelegd via een volksstemming. Voor het houden van een volksstemming zijn minimaal 27.000 handtekeningen nodig.

U kunt hier uw instemming betuigen met dit volksinititatief:
[Amsterdam heeft een Keuze] (9 juni 2020)

Meer lezen:
[www.amsterdamheefteenkeuze.nl] (website initiatiefnemers)
[Raadsbrief van de burgemeester] (27 mei 2020)
[Actieplan bewonersorganisaties en de VVAB] (21 mei 2020)


(EI, 16/6/2020)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.