Aangeboden aan de gemeenteraad

Meer dan 20 organisaties lanceren gezamenlijk actieplan Stad in Balans

Een grote groep Amsterdamse organisaties heeft gezamenlijk het Actieplan Stad in Balans opgesteld. Het gaat om Wij-Amsterdam - een federatie van meer dan twintig bewonersverenigingen -, de actiegroepen Stop de Gekte en Mokum Reclaimed, het Wijkcentrum d'Oude Stadt en de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad. Met dit Actieplan doen zij concrete en samenhangende voorstellen om de balans in de binnenstad van Amsterdam te herstellen.
De Amsterdamse binnenstad gezien vanaf de Oudekerkstoren foto: Wim Ruigrok)

Als de coronacrisis iets duidelijk heeft gemaakt, is het dat de binnenstad van Amsterdam, nota bene Unesco Werelderfgoed, de afgelopen jaren is veranderd in een pretpark. Nu er geen toeristen meer komen, ligt de binnenstad er stil en verlaten bij. Al vóór de coronacrisis luidden Amsterdammers herhaaldelijk de noodklok over het massatoerisme.

"Amsterdam heeft een kantelpunt bereikt: Het succes van de stad is niet vanzelfsprekend. De populariteit bij bewoners en ondernemers van de monumentale stad heeft immers niet altijd bestaan en kan weer afnemen, wanneer het woon- en werkklimaat en daarmee de leefbaarheid van de stad wordt aangetast." (Atlas voor gemeenten, 2015)

Eenzijdige focus op de toerismesector maakt de stadseconomie kwetsbaar, zorgt voor overmatig veel laagbetaalde flexbanen en draagt weinig bij aan duurzame lokale werkgelegenheid. De nadruk op toerisme leidt bovendien tot relatief hoge kosten en veel overlast voor de Amsterdamse samenleving.
Met de coronacrisis ligt er een uitgelezen kans om bij het opnieuw opstarten van de Amsterdamse samenleving en economie te kiezen voor een duurzame benadering van werken, wonen en recreëren. Tot nu toe ontbreekt vanuit de politiek een integrale, samenhangende aanpak die leidt tot een 'stad in balans'. Daarom zetten de organisaties in op een leefbare en weerbare binnenstad, die niet voor het overgrote deel wordt beheerst door, en afhankelijk is van toerisme.

In het gezamenlijke actieplan worden samenhangende maatregelen voorgesteld op drie vlakken (leefbare stad; duurzame en schone stad; veilige en sociale stad). De maatregelen hebben als doel de balans tussen de belangen van bewoners, bedrijven en bezoekers te herstellen. Dit willen de organisaties bereiken door de oorzaken van het massatoerisme aan te pakken.

Een aantal maatregelen uit het Actieplan:

 • tuig geen vergunningstelsel voor vakantieverhuur op, maar respecteer bestaande rechterlijke uitspraken en handhaaf op integraal verbod op vakantieverhuur en illegale hotels;
 • dring openingstijden terrassen, natte horeca (cafés en clubs) en sekstheaters door de week en in weekenden terug;
 • maak coffeeshops alleen toegankelijk voor Nederlandse ingezetenen, niet voor toeristen;
 • reduceer het aantal muziekfestivals in de openbare ruimte en pas regels voor geluidsnormen in duurzame zin aan;
 • verbied pretparkactiviteiten in de openbare ruimte zoals bierfietsen, waterfietsen, segways, splash tours;
 • verhoog de toeristenbelastingen fors en zet de opbrengst als doelbelasting gericht in voor intensivering van handhaving;
 • houd de stad schoon en handhaaf op overtredingen bij aanbieden vuil, ook van Amsterdammers;
 • herstel balans in winkelaanbod, aanpak monocultuur;
 • dring digitale buitenreclame terug, stop digitale reclame achter ramen. Beperk het formaat van reclame op steigerdoeken;
 • verplaats seksindustrie van de wallen naar een aangewezen hotel;
 • handhaaf op terrasoppervlakte en reclameborden op straat;
 • handhaaf regels op het water en op de weg.

Het plan werd op 21 mei 2020 aangeboden aan de leden van de gemeenteraad.

[Actieplan Stad in Balans] (PDF-bestand, 36.8 KB)


(WS, 21/5/2020)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel 3 reacties op dit artikel.

Nog steeds horen we niets over het beperken van het aantal hotels in en om de stad. Nog steeds ongebreidelde groei daarvan. Denkt men nu werkelijk dat alleen het verbieden van (air)bnb's iets oplost ? Naiiief !!!

 n.tans 4/10/2020 12:00:51

Ik sta hier helemaal achter. Het zou heel fijn als het aantal toeristen - vooral de overlastgevende - flink omlaag gaat. Het voorstel om alleen Nederlanders toegang te geven tot coffeeshops lijkt me echter juridisch twijfelachtig en lastig te handhaven. Misschien is het beter om het aantal coffeesho..
[Meer lezen]

 Steven Cras 5/6/2020 22:03:09

Wat zou het heerlijk zijn als dit kneiter linkse stadsbestuur deze plannen integraal zou overnemen!

Ik hoop het werkelijk!

 Ide 21/5/2020 16:03:26

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.