Oude Kerk

Toreningangplannen definitief van de baan

Stadsdeelvoorzitter Boudewijn Oranje maakte op 11 juli 2014 bekend dat de toreningangplannen definitief van de baan zijn. De VVAB had tegen de inbouw van een modieus interieur in de Oudekerkstoren bezwaar aangetekend bij de rechtbank Amsterdam en is vervolgens in hoger beroep gegaan bij de Raad van State. Nu de plannen van tafel zijn, heeft de VVAB haar beroep formeel ingetrokken.
Links: de toreningang nu. Rechts: artist's impression van het gesneuvelde plan van One Architecture.
(Bron: Omgevingsvergunning.)

De VVAB vond de plannen afbreuk doen aan het historisch karakter van het oudste gebouw van Amsterdam. De inbouw van de modern vormgegeven slurf van wit tentdoek, met de uitstraling van een hippe modewinkel, onttrekt het interieur van de Oudekerkstoren, waaronder het balkenplafond en een plavuizen vloer geheel aan het zicht. De historische lantaarns waren al verwijderd.

Tijdens een rondetafelgesprek op 9 april 2014 onder leiding van Felix Rottenberg was afgesproken dat een aantal deelnemers verder zou praten over de ingang in de toren. Op 19 mei zaten Matthijs Bouw (ontwerper van het plan), Jacqueline Grandjean (Oude Kerk), Bert Nap (buurtbewoner), Walther Schoonenberg (VVAB), Sjoerd Soeters (architect) en Rob Stam (projectleider straatgerichte aanpak project 1012) bij elkaar aan de tafel van stadsdeelvoorzitter Boudewijn Oranje. Het gesprek leidde tot consensus op de volgende punten:

Het nieuwe terughoudende ontwerp voor de toreningang.
  1. De ingreep in de Oudekerkstoren blijft tot een minimum beperkt. Wel wordt er een glazen pui geplaatst direct achter de monumentale deuren waardoor de doorgang een soort 'kijkdoos' wordt: vanaf de straat kun je een blik werpen op het kerkinterieur.
  2. De hoofdingang wordt niet verplaatst naar de toren en blijft dus in het Zuiderportaal.

Op basis van deze uitgangspunten is een nieuw terughoudend ontwerp gemaakt voor de toreningang. Bovendien zegde de stadsdeelvoorzitter toe dat er een plan zal worden gemaakt voor verbetering van de publieksingang - het Zuiderportaal - zonder aantasting van monumentale waarden.

Eerdere artikelen:
[VVAB gaat hoger beroep tegen de toreningangplannen]
[Doorbraak in de Oude Kerk]
[Opzienbarend: Stadsdeel Centrum legt zichzelf een bouwstop op]
[Bouwstop opgeheven]
[Bouwstop opgelegd]
[Oude Kerk mag doorgaan]
[Bouwstop Oude Kerk gevraagd]
[Motie Oude Kerk aangenomen]
[Oude Kerk wordt kunsthal]


(WS, 11/7/2014)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.