VVAB bepleit een totaalverbod voor vakantieverhuur

De VVAB heeft gereageerd op het voorstel om in een aantal buurten de vakantieverhuur (waarbij de hele woning wordt verhuurd aan toeristen en de hoofdbewoner tijdelijk elders verblijft) te verbieden. De vereniging pleit voor een totaalverbod.
Vakantieverblijven in de binnenstad (foto Walther Schoonenberg)

Het gaat om de Burgwallen Oude Zijde, Burgwallen Nieuwe Zijde en Grachtengordel Zuid, waar volgens het gemeentebestuur de balans het meest is verstoord. Voor andere buurten waar sprake is van verstoring van de balans wordt een vakantieverbod als een te zwaar middel gezien.

Hoewel het voorgenomen beleid een stap is in de goede richting, is de VVAB voorstander van een verdergaande terugdringing van het fenomeen (toeristische) vakantieverhuur, waarbij hele woningen worden verhuurd. Woningen zijn om in te wonen.

Nu doorgaan met plannen die het fenomeen vakantieverhuur in tact laten, komt feitelijk neer op het uitleggen van de loper voor organisaties als Airbnb om de draad weer op te pakken zodra het lucratieve (overlastgevende) toerisme weer aantrekt. De VVAB dringt er bij het stadsbestuur op aan om haar beleidsvoornemens te heroverwegen en toe te werken naar een 'totaalverbod' op vakantieverhuur, zo nodig in combinatie met een overgangsregeling.

Mocht het stadsbestuur de huidige plannen willen doorzetten - wat de VVAB ontraadt - dan prefereert de vereniging een aanpak die alle buurten van de binnenstad omvat, alsmede de omliggende buurten waar sprake is van een hoge toeristische druk/overlast en de buurten waar deze vanwege het waterbed-effect te verwachten valt.

Eerder bericht:
[Inspraak aanwijzing wijken met een verbod op vakantieverhuur]

[Zienswijze] (PDF-bestand, 146.5 KB)


(WS, 19/5/2020)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel 2 reacties op dit artikel.

Wij wonen in de Haarlemmerbuurt, een gebied dat ook sterk door toeristen belaagd wordt. Tijdens de lockdown viel op dat de meeste woningen 's avonds duister waren, in overeenstemming met onze waarneming dat deze veelal door toeristen gebruikt worden. We hoopten dat het totaalverbod ook postcode 1013..
[Meer lezen]

 Kevin Polder 7/10/2020 12:45:02

Ja, graag verbod op woningonttrekking door toeristen in de hele oude stad.

 Floor van den Biesen 19/5/2020 15:48:59

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.