Inspraak aanwijzing wijken met een verbod op vakantieverhuur

Laat uw stem horen!

De gemeente is voornemens om een drietal wijken aan te wijzen waarvoor per 1 juli 2020 geen vakantieverhuur-vergunningen zullen worden afgegeven. Het voorgenomen besluit staat open voor inspraak tot en met 28 mei 2020. De VVAB roept haar leden op hun stem te laten horen!

Vanaf 1 juli 2020 zal het niet meer mogelijk zijn om zonder vergunning woningen in de vorm van vakantieverhuur te verhuren aan toeristen. Er is sprake van (legale) vakantieverhuur als een bewoner zijn of haar gehele woning (met vergunning) verhuurt gedurende een periode van minder dan 30 dagen per jaar, terwijl die bewoner zelf op vakantie is. Meer dan 30 dagen verhuren is sowieso niet toegestaan. Voor Bed & Breakfast - waarbij niet de hele woning wordt verhuurd en de eigenaar aanwezig is - geldt een andere regeling.

De gemeente is voornemens om een drietal wijken aan te wijzen waarvoor per 1 juli 2020 geen vakantieverhuur-vergunningen zullen worden afgegeven. De toeristische druk is in die wijken nu al veel te hoog en dit verbod moet daar verandering in brengen. Het betreft de Burgwallen - Oude Zijde, Burgwallen - Nieuwe Zijde en Grachtengordel - Zuid. De VVAB is enthousiast over dit voorgenomen besluit en wil graag dat zo'n verbod ook gaat gelden voor andere wijken met een hoge toeristische druk: Nieuwmarkt/Lastage, Grachtengordel - West, Jordaan, De Weteringschans, Haarlemmerbuurt, Oude Pijp en Weesperbuurt/Plantage.

De VVAB roept zijn leden op om individueel hun stem te laten horen en hun instemming met het verbod kenbaar te maken en desgewenst te pleiten voor zo'n verbod in de andere genoemde wijken. Dat kan tot/met 28 mei 2020.

U kunt reageren per post. Stuur uw inspraakreactie naar:

Gemeente Amsterdam, afdeling Wonen
Inspraak vakantieverhuur
Antwoordnummer 10011
1000 PA Amsterdam

o.v.v. 'inspraakreactie verbod op vakantieverhuur'.

U kunt ook digitaal reageren hier.

Meer informatie over het hoe en waarom kunt u vinden op de site van de gemeente:
[Voorstel verbod op vakantieverhuur in 3 Amsterdamse wijken]

De VVAB gaat zelf ook een zienswijze indienen. Zodra de zienswijze van de VVAB is uitgegaan, kan die op deze pagina worden bekeken.


(WS, 28/4/2020)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel 5 reacties op dit artikel.

Het instrumentarium van de gemeente is indrukwekkend. Er is geen situatie te bedenken waar geen stok voor beschikbaar is. Maar ja, handhaven en vooral het schrijven van boetes is wel een ding hè!? Als begonnen zou kunnen worden met het handhaven van de Drank- en Horecawet: het (door)schenken aan per..
[Meer lezen]

 Michael Veling 28/4/2020 21:24:15

Een goed begin. Handhaven, handhaven, handhaven. Daar schort het aan. Geluidoverlast meteen aanpakken. Geef alle handhavers in de stad de bevoegdheid om dit te doen en huisbezoeken te doen om verhuur te controleren.

 Floor van den Biesen 28/4/2020 16:56:08

Wat in Den Haag kan kan hier ook.
Dit is hét moment om alle vakantie verhuur te verbieden en eindelijk na vele jaren de wachtlijst van acht jaar om voor een woning in aanmerking te komen weg te werken. De vele andere negatieve zij effecten van dit soort verhuur erbij op tellend is het zeer begrijpe..
[Meer lezen]

 maas k 28/4/2020 14:54:32

Je zou een regeling voor de gehele stad moeten maken, want het hieronder genoemde 'waterbedeffect' is zeker denkbaar.
Ook zie ik dat de VVAB de 'oude Pijp' heeft genoemd in haar lijstje, maar ikzelf woon al decennia in de Nieuwe Pijp, waar de Airbnb-overlast net zo erg is. Dit geldt evenzo voor de ..
[Meer lezen]

 Rick van Hemert 28/4/2020 14:35:33

Op zich goede start, alleen gaat het niet/onvoldoende helpen, want:
- krijgen waterbed effect
- veel overlast veroorzakers logeren in andere buurten
Ergo: voorstel aanpassen:
Geef Amsterdam weer terug aan bewoners.
Airbnb mag alleen met vergunning (uitspraak Raad van State). Dus wat is er eenv..
[Meer lezen]

 Raphaël Gallis 28/4/2020 12:42:50

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.