Adhesie voor monumenaanvraag huis van Etty Hillesum

De VVAB heeft adhesie betuigd aan het Cuypersgenootschap voor de aanvraag tot aanwijzing van Gabriël Metsustraat 2, 4 en 6, waar Etty Hillesum haar dagboek schreef, als gemeentelijk monument. Deze panden dreigen gesloopt te worden.

De VVAB heeft kennisgenomen van de aanvraag van het Cuypersgenootschap, d.d. 11 april 2020 aan het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuid om de percelen Gabriël Metsustraat 2-4-6 met spoed aan te wijzen als gemeentelijk monument. De vereniging kan zich volledig vinden in deze aanvraag en de onderbouwing daarvan. De vereniging vraagt zich af waarom het stadsdeel niet eerder zelf tot het inzicht is gekomen dat het door deze percelen gevormde ensemble volle bescherming behoeft.

De drie panden in eclectische stijl zijn ontworpen door de bekende Amsterdamse architect A.W Weissman (van o.m. het Stedelijk Museum) in samenwerking met P.H. van Niftrik (zoon van de vroegere stadsingenieur) als stalhouderij met bovenwoningen. Ze zijn gebouwd in 1901 en staan direct aan het Museumplein. Ze behoren tot de weinige in rij gebouwde panden die hier vrij uitzicht op hebben en zijn daardoor van grote waarde voor het gevelbeeld van het plein. Met de aanwijzing als gemeentelijk monument wordt, volgens de vereniging, ook recht gedaan aan de cultuurhistorische betekenis van de panden, waar Etty Hillesum (1914-1943) op nr. 6 haar dagboeken schreef.

De buurtbewoners voeren actie voor het behoud van de panden. Zo is er petitie gestart. [Stop sloopplannen]

[Etty Hillesumhuis] (Binnenstad 297)

[Brief VVAB] (PDF-bestand)
[Brief Cuypersgenootschap] (PDF-bestand)
[Brief Bond Heemschut] (PDF-bestand)


(WS, 23/4/2020)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.