VVAB bepleit rondleidingen voor max. 8 personen

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft tot een nieuw rondleidingenbeleid besloten waarbij voor groepen van max. 5 personen ontheffing wordt verleend. De VVAB heeft in een zienswijze een lans gebroken voor educatieve instellingen als het Gilde Amsterdam en het Theo Thijssen Museum en ook de VVAB zelf die van oudsher rondleidingen geven in de binnenstad.
Een historische rondleiding door Walther Schoonenberg (op de binnenplaats van het Amsterdam Museum)

De VVAB is over het geheel genomen blij met de nieuwe regels, die - indien ze worden nagevolgd - een bijdrage zullen leveren aan verbetering van de leefbaarheid in de binnenstad. De zienswijze van de VVAB van december 2019 om instellingen als het Gilde Amsterdam en het Theo Thijssen Museum echter niet te verplichten een ontheffing aan te vragen voor de rondleidingen is niet gehonoreerd. Het College wil echter geen uitzondering maken voor educatieve en historische rondleidingen, georganiseerd door niet-commerciŽle vrijwilligersorganisaties. Wel voor scholen. Dat is slecht nieuws voor de genoemde organisaties. De wijziging van de APV is een bevoegdheid van het College, dus er is in principe geen toestemming van de gemeenteraad nodig. Het besluit staat dan ook alleen ter kennisname op de agenda van de commissie FEZ op 5 maart 2020.

Het Gilde Amsterdam en de VVAB stellen nu een minimale wijziging voor, namelijk een minimum van 8 in plaats van 5 personen waarvoor een ontheffing moet worden gevraagd. Het Theo Thijssen museum bijvoorbeeld geeft zo'n 10 rondleidingen per jaar door de Jordaan. Themaís: De Socialisten en Literatuur over de Jordaan voor 7,50 euro per deelnemer. Het museum kan voor de vier rondleiders geen 800 euro betalen plus retributie voor de deelnemers. Dan zal het museum de rondleidingen moeten beŽindigen. Het Gilde Amsterdam, Mee in Mokum, heeft juist erg veel vrijwilligers die rondleiden, dus daar gaat het om een enorm bedrag. Instellingen als deze hebben nog nooit overlast gegeven en moeten nu onverdiend lijden onder het indammen van de commerciŽle exploitatie van de binnenstad. Commercieel gezien is het aantal van 7 deelnemers (exclusief gids) niet interessant, maar het geeft de vrijwilligersorganisaties de mogelijkheid de rondleidingen te kunnen handhaven.

Meer lezen:
[Brief VVAB] (PDF-bestand)
[Brief Gilde Amsterdam] (PDF-bestand)
[Eerdere brief] (PDF-bestand)


(WS, 3/3/2020)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.