Bezwaren tegen tentoonstelling Oude Kerk

De VVAB heeft bezwaren tegen de huidige tentoonstelling in de Oude Kerk. De vereniging heeft in een handhavingsverzoek om nadere informatie gevraagd, onder andere om nazending van de relevante stukken door het stadsdeel aan de vereniging.

De VVAB is erg geschrokken van de ruimtelijke impact die de nieuwe tentoonstelling op de Oude Kerk heeft. De functie van de kerk als museum en de functie als religieus erfgoed is totaal uit balans geraakt. Van de monumentale kerk is niets meer zichtbaar. Het eeuwenoude kerkgebouw is een soort spookhuis geworden, vergelijkbaar met de Dungeon op het Rokin. De kerk is door metershoge houten wanden en opgestapelde stapels zandzakken in verschillende ruimtes ingedeeld. Het 17de-eeuwse koorhek, de monumentale preekstoel en de burgemeestersbanken rond de kolommen zijn met houten constructies omtimmerd en door houten schotten en opgestapelde stapels zandzakken aan het zicht onttrokken. De dooptuin is verwijderd. Hierbij komt dat de kerkruimte voor het komende half jaar geheel is verduisterd. De tentoonstelling wordt verlicht met honderden brandende kaarsen, die in kroonluchters op de vloer zijn geplaatst die voor de gelegenheid van de ijzeren hangstangen zijn genomen en op houten stellages zijn geplaatst. De brandweer heeft aangegeven dat er bepaalde risico's op brand zijn.

De VVAB vindt dat onvoldoende is onderzocht of de gerestaureerde vloer van grafzerken het gewicht van de zandzakken aankan. Weliswaar is een grootste deel van de zandzakken niet gevuld met zand, maar met foam, maar toch bestaat nog een derde van de zandzakken echt uit zand. Ook is er over de grafzerken rondgereden met vorkheftrucks en hoogladers zonder dat er beschermende maatregelen zijn genomen. Bovendien is er zoveel stof vrijgekomen bij de opbouw van de tentoonstelling dat moet worden gevreesd dat het pas gerestaureerde orgel is aangetast. Orgelexpert Henk Verhoef heeft hierover de alarmklok geluid.

De VVAB stapte onlangs uit protest uit het zgn. Oude Kerk-overleg. De reden hiervoor is dat de deelnemers niet goed en tijdig werden ge´nformeerd door de directie van de St. Oude Kerk.

[Eerder bericht]

[Handhavingsverzoek] (PDF-bestand)


(WS, 18/2/2020)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.