Gesprekken over scenario's voor de toekomst van de raamprostitutie

Het standpunt dat de VVAB heeft ingenomen over de raamprostitutie op de Wallen is overgekomen. Burgemeester Halsema legt de komende weken vier scenario's voor over de toekomst van de prostitutie in de binnenstad. De burgemeester wil over de scenario's in gesprek met belanghebbenden en bewoners.
Het Wallengebied in de avond. De raamprostitutie trekt veel publiek aan.

Doel is de overlast in het Wallen- en Singelgebied te verminderen, en de omstandigheden voor de sekswerkers te verbeteren. In vier scenario's schetst de burgemeester de mogelijke toekomst van de prostitutie in de historische binnenstad van Amsterdam. Een combinatie van verschillende elementen is volgens de burgemeester ook mogelijk. De scenario's luiden als volgt:

  1. De gordijnen gaan dicht: de bordelen worden naar binnen verplaatst en zijn niet meer zichtbaar vanaf de straat.
  2. Verplaatsing van een deel van de ramen naar elders. Het evenwicht in de buurt kan dan enigszins worden hersteld.
  3. Geen raamprostitutie en bordelen meer in de historische binnenstad en verplaatsing daarvan naar elders in de stad. De burgemeester denkt aan een prostitutiehotel of een nieuwe prostitutiestraat.
  4. Uitbreiding van de prostitutie (loslaten van huidig beleid van max. 330 ramen op de Wallen/Singel). Dit is een variant die de burgemeester ook overweegt. Deze optie is in tegenspraak met de wens om de drukte in de binnenstad terug te dringen, maar wordt overwogen ter bescherming van de sekswerkers.

Het eerste scenario ('de gordijnen dicht') volgt het voorstel van de VVAB om de ramen te sluiten en de prostitutie naar binnen te verplaatsen. Daarmee zou de magneetfunctie van de raamprostitutie verdwijnen, zodat voor de lallende groepen, de vrijgezellenfeesten, en andere overlastgevende bezoekers de reden wegvalt om massaal naar de Wallen te gaan. De oude binnenstad is immers ook een woonbuurt.

De burgemeester wil over de scenario's in gesprek met belanghebbenden en bewoners. Twee bijeenkomsten in het Compagnietheater, Kloveniersburgwal 50, zijn georganiseerd: woensdag 10 juli, 17.30-19.30 uur, en vrijdag 12 juli, 20.00-22.00 uur.

[Scenario's voor de toekomst van de prostitutie] (PDF-bestand, 1.3 MB)

Eerder bericht:
[Beƫindig de raamprostitutie]


(WS, 8/7/2019)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.