Veel schade door storm in de Amsterdamse binnenstad

De storm die in de avond van 5 juni over Amsterdam raasde, heeft veel schade toegebracht aan de binnenstad. Zo'n 150 bomen werden ontworteld. Ook waaiden dakpannen van gebouwen.

Aan het Oudekerksplein zijn zeker zes bomen ontworteld, waardoor er aan de westzijde van het plein nu helemaal geen bomen meer staan. Ook twee grote monumentale bomen die hier stonden, van bijna een eeuw oud, zijn gesneuveld. De bomen vielen tegen de Oude Kerk, waardoor schade is ontstaan aan de kappen van twee bijgebouwen, aan beide zijden van de toren. Ook viel een steiger over het dak van de kerk, waardoor mogelijk schade is ontstaan. De restauratiearchitect van de Oude Kerk brengt momenteel de schade in kaart.

Oudekerksplein (foto's Walther Schoonenberg)

Ook op de grachten zijn veel bomen omgewaaid. De VVAB kreeg meldingen van de Herengracht, de Keizersgracht, de OZ Voorburgwal, de OZ Achterburgwal en de Raamgracht. Aan de Binnen-Amstel tussen het Muntplein en de Halvemaansteeg gingen bijna alle bomen tegen de vlakte.

Gouden Bocht

Vooral de Gouden Bocht van de Herengracht bood het aanzien van een rampgebied. Niet alleen bomen, ook lantaarnpalen werden volledig vernield. Op deze locatie is ook in de binnentuin tussen de Heren- en Keizersgracht, een zogenaamde keurtuin, een grote monumentale boom omgevallen. Naar wij hebben begrepen is daarbij een tuinhuis ernstig beschadigd geraakt. Het gemeentelijke bouw- en woningtoezicht heeft de situatie ter plaatse beoordeeld om noodmaatregelen te treffen.

Herengracht OZ Achterburgwal (foto Wim Ruigrok)
Gouden Bocht (Herengracht) Binnen-Amstel (foto Twitter)

Van Hotel The Grand zijn veel dakpannen gewaaid en terecht gekomen op de binnenplaats van het vroegere stadhuis aan de OZ Voorburgwal. Dat is momenteel niet meer toegankelijk.

Dakpannen

Monumenteneigenaren doen er verstandig aan te controleren of alle dakpannen nog aanwezig zijn. Een ontbrekende of verschoven dakpan kan veel schade aan houtconstructies veroorzaken door regenwater, schade die pas na verloop van tijd aan het licht kan treden.


(WS, 7/6/2019)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.