De oude binnenstad is te klein voor massaal sekstoerisme

Verplaats de prostitutie op de Wallen naar binnen

Volgens de VVAB is het tijd de prostitutie op de Wallen naar binnen te verplaatsen. De sekswerkers zijn een toeristische attractie geworden. "Laat de sekswerkers hun diensten aanprijzen via internet en vervolgens uitoefenen in zo veilig mogelijke bordelen", schrijft de VVAB in een brief aan de burgemeester. "Haal de ramen weg". Dat is "goed voor de vrouwen en goed voor de buurt". De brief is hieronder te lezen.
De Wallen in de avond. De raamprostitutie beheerst het straatbeeld.

Onlangs verbleef de ombudsman Arre Zuurmond enkele nachten op de Wallen. Hij constateerde wat bewoners al langer weten: "dit deel van de binnenstad is 's avonds en 's nachts een 'urban jungle', waar de overheid afwezig is en het recht van de sterkste geldt". Op de Wallen is volgens Zuurmond sprake van "een zeer onveilige situatie".

Het aantal bezoekers dat de Wallen aandoet is de laatste jaren explosief gegroeid. Het gedoogbeleid op het gebied van seks en drugs in Amsterdam heeft niet alleen een enorme aantrekkingskracht op de bezoekers uit binnen en buitenland, het nodigt ze ook uit tot losbandiger gedrag dan normaal. Met duizenden per week lopen de feestgangers lallend en onder invloed van drank en drugs over de Wallen en hangen rijen dik voor de ramen. De vrouwen zijn inmiddels een attractie geworden, worden bespuugd en beschimpt. Het is het decor voor de vrijgezellenfeesten uit Nederland en heel Europa. Commerciële activiteiten als "koekeloeren bij de hoeren", "knallen op de wallen" pubcruises, nemen de buurt in bezit. "Het is een kruising tussen Torremolinos en Artis", verzuchtte een bewoonster, "alleen hier zijn de dieren vrouwen". Er is een situatie ontstaan waarbij het toch al precaire evenwicht van deze buurt totaal is verstoord. Seks, drank en drugs bepalen de sfeer. De buurt gaat eraan kapot.

De Wallen is de oudste buurt van Amsterdam die vrijwel onbeschadigd aan ons is doorgegeven door vorige generaties. Sfeervolle grachten, straten en steegjes, uniek, met zijn vele monumenten, waaronder de schitterende Oude Kerk, het oudste monument van Amsterdam.
Traditioneel is er prostitutie op de Wallen en uitgegaan werd er ook. Maar het was wel een gemengde buurt, met betrokken en actieve bewoners. Met bedrijvigheid en winkels, niet alleen gericht op seks en drugs.

Met het legaliseren van prostitutie in 2000 beoogde de overheid de vrouwen rechtsbescherming te bieden. Het effect was echter dat Nederland en vooral Amsterdam een aantrekkelijke markt werd voor seksexploitanten uit heel Europa. De gemeente Amsterdam heeft met het 1012 project gepoogd de criminaliteit terug te dringen maar de Rekenkamer concludeerde onlangs dat de beoogde doelstellingen niet zijn gehaald.

Ramen bieden prostituees geen voordelen

Het fabeltje dat door de ramen toe te staan misbruik van vrouwen sneller wordt herkend werd vakkundig onderuit gehaald door officier van justitie Jolanda de Boer en Martin Witteveen, advocaat-generaal in Amsterdam. Door de !egalisering van prostitutie en de door niets belemmerde marktwerking is mensenhandel een groter probleem dan ooit. Uit sommige onderzoeken blijkt dat een ongehoord groot aantal van de prostituees op de Wallen seksueel wordt uitgebuit. Dit beeld zien beide juristen bevestigd in de vele strafzaken die ze de afgelopen jaren hebben behandeld.

De 4000 bewoners van de Wallen zijn wel wat gewend, maar langzamerhand is de situatie onleefbaar geworden. Ze hebben dag en nacht te maken met enorme overlast, agressie van dronken passanten, vervuiling en herrie. Voor de prostituees zelf hebben ramen ook geen voordelen meer. De vrouwen achter de ramen zijn voor de bezoekers een toeristische bezienswaardigheid geworden en hebben bijna geen betalende bezoekers meer.

Beëindig de raamprostitutie

In het verleden zijn diverse pogingen gedaan om de overlast enigszins te controleren, zoals het door burgemeester Van der Laan geëntameerde Binnenstad Offensief van 2016. Maar de inzet was incidenteel en hield geen gelijke tred met het toenemend aantal toeristen in het Wallengebied. De maatregelen die de nieuwe collegecoalitie heeft afgekondigd zoals vroege crowd control, lik-op-stuk beleid, meer controle op het water, meer inzet van de reiniging en dweilpauzes, zullen niet afdoende zijn. De afgekondigde maatregelen moeten zeker worden doorgevoerd, maar ze bestrijden de symptomen en pakken de oorzaak van het probleem niet aan.

Om de balans terug te brengen en van de Wallen weer een leefbare en aantrekkelijke buurt te maken zijn ingrijpende maatregelen nodig. Dan wordt hij ook weer aantrekkelijk voor Amsterdammers en voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in de monumentale schoonheid van de oude binnenstad in plaats van degenen die alleen een decor zoeken voor hun feestje.

De VVAB pleit daarom voor radicale maatregelen tegen het massatoerisme dat op de seks en drugs afkomt. Raamprostitutie is verworden tot een toeristische attractie, beledigend voor de vrouwen achter de ramen en beledigend voor vrouwen in het algemeen. De situatie op de Wallen is in strijd met alles waar Amsterdam voor staat, met onze waarden van vrijheid, gelijkwaardigheid, diversiteit en creativiteit.

Wij pleiten ervoor deze vorm van prostitutie - vrouwen als handelswaar achter de ramen - in het Wallengebied te verbieden zodat voor de lallende groepen, de vrijgezellenfeesten, en andere overlastgevende bezoekers de reden wegvalt om massaal naar de Wallen te gaan. Zorg voor een menswaardige omgeving voor de vrouwen. Haal de ramen weg, breng de prostitutie naar binnen, dan valt er niets meer te koekeloeren. Laat de sekswerkers op de Wallen hun diensten aanprijzen via internet en uitoefenen in zo veilig mogelijke bordelen.

Door het verdwijnen van de raamprostitutie wordt in het wallengebied een begin gemaakt om deze prachtige buurt weer aan de Amsterdammers, in het bijzonder aan de 4000 bewoners van het gebied, terug te geven. Dan kan er in de oude binnenstad van Amsterdam weer worden geleefd, gewerkt én uitgegaan.

[Brief] (PDF-bestand)


(EI, 20/12/2018)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.