Geen MUPI met bewegende reclamebeelden in de binnenstad

De VVAB heeft in een brief aan de gemeente verzocht geen vergunning te verlenen voor een groot aantal, namelijk 28, digitale reclamezuilen (MUPI's) op verschillende locaties in de historische binnenstad. Op een deel van de aangevraagde locaties is het aangevraagde object reeds aanwezig, zodat er kennelijk sprake is van een legaliseringsvergunning.
Reclame-mupi op de Sint Antoniessluis bij de Jodenbreestraat
(bron: Reclamewerkgroep Wijkcentrum d'Oude Stadt)

De Amsterdamse binnenstad is een beschermd stadsgezicht en sinds 2010 UNESCO-Werelderfgoed. Bewegende reclamebeelden op grote schermen in de openbare ruimte tasten het stadsgezicht aan. Immers, de praktijk laat zien dat dergelijke reclameobjecten per definitie op opzichtige en ongelukkige plaatsen worden neergezet, op de stoep, in zichtlijnen, etc. met de uitdrukkelijke bedoeling om op te vallen. Een voorbeeld daarvan vormt de MUPI in de Damstraat vlakbij de Dam pal in het uitzicht op het Koninklijk Paleis vanuit de Damstraat. Deze MUPI staat de drukke voetgangersstromen letterlijk in de weg.

De MUPI's geven bovendien een rommelig beeld, ook omdat er fietsen en scooters tegenaan worden gezet. Het wordt steeds drukker in de binnenstad. De VVAB wil de stoepen zoveel mogelijk vrij houden van objecten.
Er is nog een reden om bezwaar te hebben tegen bewegende reclames in de openbare ruimte. Volgens de vereniging vergroten de bewegende beelden de verkeersonveiligheid doordat de verkeerssituatie voor voetgangers en fietsers erdoor erg onoverzichtelijk wordt. De openbare ruimte is al behoorlijk vol en veel zaken vragen al om de aandacht van verkeersdeelnemers. Daar komen dan TV-schermen met afleidende beelden bij.

Het plaatsen van reclameobjecten met bewegende beelden acht de VVAB in strijd met het vigerend beleid voor het beschermd stadsgezicht. De vereniging verzoekt de gemeente daarom de aanvraag af te wijzen.

[Zienswijze] (PDF-bestand)


(WS, 14/3/2018)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.