Nieuwe gevelstenen onthuld in de Nieuwe Uilenburgerstraat

In de muur van het gemeentelijke DIVV-gebouw aan de Nieuwe Uilenburgerstraat werden op 12 februari 2014 twee nieuwe gevelstenen onthuld. Deze stenen, gemaakt door Hans 't Mannetje, gedenken de terugkeer van de historische lantaarns in de Amsterdamse binnenstad, de kroonlantaarn uit 1883 en de Ritterlantaarn uit 1898. In 2013 zijn alle hoofdgrachten en enkele radiaalgrachten en pleinen voorzien van authentieke - nieuw gemaakte - historische verlichting.
Eén van de twee nieuwe gevelstenen, gemaakt door Hans 't Mannetje, toont een kroonlantaarn en de jaartallen 1883, 2005 en 2013.

De gevelsteen met de Ritterlantaarn werd onthuld door stadsdeelbestuurder Boudewijn Oranje en oud-stadsdeelbestuurder Guido Frankfurther; de gevelsteen met de kroonlantaarn door Dorothy Heijmeijer van Heemstede en Walther Schoonenberg van het voormalige Kroonlantaarncomité. Dit actiecomité voerde in de jaren 2000-2005 een strijd voor de terugkeer van de authentiek-Amsterdamse kroonlantaarn, waaraan diverse bekende Amsterdammers hun naam verbonden. In de periode 2008-2013 werden de meeste lantaarns in de Amsterdamse binnenstad vervangen door nieuw gemaakte historische lantaarns. Niet alleen is de lantaarn in historisch aanzien verbeterd, ook de lichttechniek is gemoderniseerd. De oranje natriumlampen zijn vervangen door een energiezuiniger verlichting met een neutraler kleurbeeld, een project waaraan door de Dienst IVV, afd. openbare verlichting, jarenlang in nauwe samenwerking met het Kroonlantaarncomité is gewerkt.

De gevelstenen zijn een initiatief van de Stichting Heijmeijer van Heemstede. Deze stichting verleent financiële steun aan projecten en werkzaamheden, welke op een of andere wijze het historisch aanzien van de binnenstad in stand houden, herstellen of versterken.

[Start van de actie op 3 oktober 2000] (Binnenstad, november 2000)
[Eerste kroonlantaarns geplaatst] (Binnenstad, november 2008)


(WS, 16/2/2014)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.