Crowd for the crown

Crowdfunding voor de restauratie van 'de Kroon' op het Oudezijds Heerenlogement

De Vereniging Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen (VVAG) is met steun van de moedervereniging, de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB), een crowdfunding-project gestart om de restauratie van een uniek Amsterdams monument te kunnen bekostigen: het timpaan van het Oudezijds Heerenlogement (1647), met het wapen van Amsterdam, twee leeuwen en de onlangs teruggevonden keizerskroon.
Het Herenlogement voor de afbraak in 1874

Hoewel het Oudezijds Heerenlogement in 1874 werd gesloopt, zijn de onderdelen van het timpaan na een lange zoektocht weer bijeengebracht. Na restauratie door het atelier van Snoep en Vermeer zal het timpaan een plaats krijgen nabij de oorspronkelijke locatie aan de Grimburgwal. De aanvang van de restauratie is gepland in 2017, de realisatie in de zomer van 2018.

De totale restauratiekosten voor timpaan en kroon bedragen ruim € 130.000. Deze zullen grotendeels door subsidies bijeen worden gebracht. De laatste € 15.000, in het bijzonder voor de restauratie van de keizerskroon, zal door middel van crowdfunding worden verworven. Wij denken dat uit een bestand van ruim 3500 leden (3200 VVAB-leden en 335 VVAG-leden) toch zeker een 150-tal gulle gevers zal kunnen worden gevonden.

Als u daar prijs op stelt, ontvangt u als dank voor uw gift een kleine attentie, bijvoorbeeld:

  1. Gevers van € 50,- of meer ontvangen een set ansichtkaarten van de kroon en het timpaan.
  2. Voor gevers van grotere bedragen vanaf € 500,- wordt er een excursie georganiseerd naar de werkplaats waar de kroon wordt gerestaureerd.
  3. Bij een gift van € 1.000,- ontvangt u een miniatuur van de kroon in kunststeen, gemaakt door de Amsterdamse kunstenaar Dioni ten Busschen.
Vanwege de ANBI status van de VVAG zijn giften ten behoeve van dit restauratieproject aftrekbaar bij uw belastingaangifte. Het ANBI-nummer van de VVAG is: RSIN 810498698.

Onder vermelding van Restauratie 'de Kroon' en daarbij uw naam en adres, kunt u uw bijdrage overmaken op bankrek.nr. NL85 INGB 0006 2592 58 van de Vereniging Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen, die het initiatief tot dit project heeft genomen en het ook coördineert.

Meer lezen:
[De omzwerving van de leeuwen van de Grimburgwal] (Binnenstad 278)
[Keizerskroon van het Oudezijds Herenlogement teruggevonden] (Binnenstad 281)


(WS, 23/10/2017)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.