Reactie op conceptbestemmingsplan 1012

De binnenstad is van de bewoners

De VVAB heeft in een schriftelijke zienswijze op het conceptbestemmingsplan 1012 gewaarschuwd voor de gevolgen van een verdere uitbreiding van de horeca in het oude stadshart. Deze groei wordt door het stadsdeel zoveel mogelijk gefaciliteerd. Als gevolg daarvan dreigt het ene pretpark te worden vervangen door het volgende.
Horecaterras op de Nieuwmarkt

Van 25 januari tot 8 maart ligt het nieuwe bestemmingsplan voor het oude middeleeuwse stadshart (de binnenstad binnen het Singel) ter inzage (zie Nieuw bestemmingsplan Postcodegebied 1012). Met dit nieuwe plan kan het stadsdeel het stadshart op een andere manier inrichten, in overeenstemming met het beleid van Project 1012. Doelstelling is een beter woon- en leefklimaat.

Het nieuwe bestemmingsplan maakt echter tevens uitbreiding van de horeca mogelijk. Er is al veel horeca in het gebied: bijna de helft (42%) van de horeca in de binnenstad ligt in het stadshart. Het bestemmingsplan verruimt de horeca op verschillende manieren. Er is niet alleen sprake van uitbreiding van het aantal horecazaken langs Damrak en Rokin, op het Oudekerksplein en in het zgn. Sint Annenkwartier, maar er is ook sprake van uitbreiding van horeca op de volgende wijze:

  • zeven verruimingen voor culturele horeca,
  • dakterrassen voor horecazaken worden onder voorwaarden toegestaan,
  • uitbreiding naar de tweede bouwlaag in Damstraat, Oude Hoogstraat, Oude Doelenstraat, Nieuwe Hoogstraat en de Warmoesstraat,
  • drie restaurants en vier café’s in grote panden van min. 5000 m2, max. 10 % (= minimaal 500 m2),
  • zelfstandige horeca wordt toegestaan in hotels,
  • vier nieuwe grote hotels: Geldersekade, Food Plaza, Kadasterpand PH-Kade en Theaterhotel,
  • drie 24-uurs-horeca.
Volgens de vereniging staat de uitbreiding van de horeca het streven het woon- een leefklimaat van het oude startshart te verbeteren in de weg. De vereniging heeft het stadsdeel daarom verzocht het conceptbestemmingsplan zodanig te wijzigen dat geen andere functies dan de woonfunctie in het plangebied worden versterkt.

Meer lezen:
[Zienswijze] (4/3/2013)

(WS, 6/3/2013)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.