Meningspeiling

Rode ramen in de Oude Kerk

Kunstproject in de Oude Kerk. De hele kerk was in het rood gehuld.

De Oude Kerk kleurde maandenlang rood van binnen. Als onderdeel van de tentoonstelling van de Italiaanse kunstenaar ­Giorgio Andreotta Calò werd er rood folie op de ramen aangebracht. Het beroemde licht in de Oude Kerk was daardoor ingrijpend gewijzigd. De hele kerk was in het rood gehuld.
Nu wil de Stichting de Oude Kerk één van de glas-in-lood-ramen permanent vervangen door een rood raam, namelijk in de Heilig Grafkapel, "als herinnering aan de tijdelijke tentoonstelling toen de hele kerk in het rood was gehuld". Verschillende erfgoedorganisaties waaronder de VVAB zijn daartegen een bezwaarprocedure begonnen.

Uitslag van de meningspeiling

Hoe lang mogen de vensters in de Oude Kerk rood gekleurd blijven?

1. Mag altijd zo blijven. Is toch mooi?

12%

2. Alleen in het kader van een tijdelijke tentoonstelling.

41%

3. Helemaal niet. De Oude Kerk moet zichzelf blijven.

46%

4. Andere / geen mening

1%

n=158

Het is vandaag 26/01/2020.
Deze meningspeiling is gestart op 21/09/2018.

[Meer lezen]

De Stichting de Oude Kerk zou meer eerbied moeten tonen voor het historisch erfgoed. Het rode raam vormt een te grote inbreuk op de belevingswaarde van de oude kerk. Als ik de kerk bezoek wil ik geen rood raam zien en zeker niet een raam die is opgedrongen door een Italiaanse kunstenaar als Giorgio Andreotta Calò. Als hij graag rode ramen wil plaatsen in een kerk dan gaat hij maar naar Rome of Venetie. Ik denk dat ze hem daar gelijk wegsturen.

 m.peerenboom op 4/2/2019 om 10:50:03: 'Alleen in het kader van een tijdelijke tentoonstelling.'

Het is schandalig deze beslissing van rechter. De oude kerk moet de oude kerk blijven en er moet met waarde mee worden omgegaan.

 Eric Jan de Jong op 9/1/2019 om 09:38:12: 'Helemaal niet. De Oude Kerk moet zichzelf blijven.'

De Oude Kerk moet zichzelf blijven. Dis geen rode ramen.

 H.J.Hulsebosch op 13/12/2018 om 22:02:46: 'Helemaal niet. De Oude Kerk moet zichzelf blijven.'

Alles zo orgineel als mogelijk houden.

 R.van Huisstede op 27/11/2018 om 17:06:47: 'Helemaal niet. De Oude Kerk moet zichzelf blijven.'

Het egaal rood maken van de ramen beroof de prachtige lichtval in deze kerk van het karakter.Blank glas ,afgewisseld met de kleur van gebrandschilderde glazen verdween achter een conceptueel kunstwerk.Daar wordt de Oude Kerk tekort mee gedaan.

 Guido Hoogewoud op 29/10/2018 om 12:08:43: 'Helemaal niet. De Oude Kerk moet zichzelf blijven.'

Bij een bezoek aan de oude kerk werd het zicht van het mooie interieur geheel overschaduwd door het rode licht! Daardoor kon ik de mooie kerk niet aan mijn vrienden laten zien!Erg jammer!
Weg ermee!
Ria

 ria zonneveld op 17/10/2018 om 14:36:11: 'Helemaal niet. De Oude Kerk moet zichzelf blijven.'

De glas in lood ramen horen bij de Oude Kerk. Straks wordt het bij andere tentoonstelling blauwe ramen of groene. Nee dus afblijven van die mooie glas in lood ramen. Deze horen nu eenmaal bij de serene kerk.

 E.van Geer op 10/10/2018 om 16:17:28: 'Helemaal niet. De Oude Kerk moet zichzelf blijven.'

Jammer dat je een (erg goede) zaklantaarn nodig hebt om enig detail van de kapel te kunnen onderscheiden. De lamp van mijn IPhone bleek in ieder geval onvoldoende.Ideetje om naast de earphones een goede Maglite te hangen voor iedere bezoeker?

 Dick Beumer op 6/10/2018 om 12:31:50: 'Helemaal niet. De Oude Kerk moet zichzelf blijven.'

Het nieuwe glas-in-loodraam is door mw. Grandjean vergeleken met eigentijdse ramen van Gerhard Richter in de Dom van Keulen en van Jan Dibbets in de Sint Bavo in Haarlem.
Maar die vergelijking gaat volledig mank omdat die ramen geen kleursluier trekken in de sacrale ruimte. Ook v.w.b. de locatie is deze monokleur rood volledig misplaatst. Het karakter van de kerk - een serene ruimte - wordt er volledig door aangetast. Je kunt niet ALLES doen met een rijksmonument en zeker niet bij dit topmonument. Rode ramen zijn er al genoeg in de buurt.

 Jan Fraijman op 3/10/2018 om 23:36:34: 'Helemaal niet. De Oude Kerk moet zichzelf blijven.'

Er wordt gesuggereerd dat de hele kerk rood zou blijven, dit is echter niet het geval. Het gaat om één afzonderlijk raam, dat de totaalervaring van de kerk niet aantast. Een fantastisch gebaar dat de functie van de kerk met het heden verbindt. Doen. Permanent.

 Barbara Visser op 1/10/2018 om 15:26:23: 'Mag altijd zo blijven. Is toch mooi?'

Gevolg van een rare subsidievoorwaarde? Dan maar geen subsidie voor tijdelijke "kunstwerken"! Aantasting van de Oude Kerk is niet acceptabel, niet tijdelijk en zeker niet permanent.

 E.A.Willems-Lantinga op 27/9/2018 om 12:49:26: 'Helemaal niet. De Oude Kerk moet zichzelf blijven.'

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Nog geen lid?

Bent u nog geen lid? Door lid te worden, ontvangt u de email-nieuwsbrief om op te hoogte te blijven van activiteiten van onze vereniging en van ontwikkelingen in de binnenstad. U kunt dan ook reageren op onze artikelen en de pagina's op deze website.
[Lid worden]