Meningspeiling

Terras op brug OZ Kolk tast stadsgezicht aan

Het terras op de brug van de OZ Kolk. Er is geen uitzicht meer op de Oudekerkstoren.

Op de Prins Hendrikkade heeft een horecazaak een terras geplaatst op de brug over de Oudezijds Kolk. Het terras bestaat o.a. uit twee fel gekleurde parasols. Ook heeft de exploitant kunststof windschermen aan het brughek bevestigd.

Het terras tast het beschermd stadsgezicht ernstig aan. Er is immers vanaf deze locatie een belangrijke zichtas op de Oudekerkstoren. Bovendien wil de VVAB niet dat de openbare ruimte op deze manier schaamteloos wordt geprivatiseerd. De openbare ruimte is het publieke domein en het openbare en ruimtelijke karakter daarvan is voor het stadsgezicht net zo belangrijk als de beschermde monumenten die aan die omgeving hun context ontlenen.

Voor terrassen bestaat er in Amsterdam helaas geen welstandsbeleid. Terrassen zijn daardoor nauwelijks aan eisen onderhevig. Een terras bestaat dan ook behalve uit tafels en stoelen uit parasols, plantenbakken, schotten, etc etc. Vaak is een dergelijk terras de opmaat naar een gebouwde uitbreiding van een horecazaak, bijvoorbeeld een serre.

De VVAB heeft om handhaving verzocht.

Uitslag van de meningspeiling

Wat zou het stadsdeel nu moeten doen?

1. Vergunning verlenen dus legalisering

9%

2. Terras met bestuursdwang laten verwijderen

33%

3. Terras verwijderen én exploitant beboeten

56%

4. Geen / andere mening

1%

n=204

Het is vandaag 21/02/2020.
Deze meningspeiling is gestart op 28/04/2016.

Terrassen op straat vind ik gezellig. Het is heerlijk op een mooie plek van een drankje te genieten. Voorwaarden zijn wat mij betreft wel dat passanten niet in hun uitzicht worden belemmerd en dat je er makkelijk langs kan. Terrassen in het algemeen vind ik dus prima, maar dit terras met lelijke plastic schotten en enorme parasols niet.

 M. van der Graaff op 21/7/2016 om 17:01:21: 'Terras met bestuursdwang laten verwijderen'

Alles wordt maar volgebouwd, er valt op zo veel plekken niet meer veilig te lopen en een fiets kan men ook vaak niet meer kwijt. En dat nu ook het vrije zicht niet meer veilig is, is echt jammer van de stad.

 Kim Hesper op 20/7/2016 om 11:43:41: 'Terras verwijderen én exploitant beboeten'

Jammer genoeg is het in dit geval zoals alles ieder zoekt de grenzen en gaat er overheen ( voor winst of eigen plezier) indien de overheid niet strak de het beleid handhaaft. Dus beboeten, maar dat zal in een stad waar alles mag, ten koste van de gewone bewoner, waarschijnlijk niet gebeuren

 P.le Clercq op 10/7/2016 om 10:29:28: 'Terras verwijderen én exploitant beboeten'

In overleg gaan met de ondernemer om tot een zodanige aanpassing te komen dat het terras esthetisch verantwoord is in de omgeving. Terrassen kunnen het straatbeeld namelijk verlevendigen. Er is daarom mi. geen aanleiding om principieel tegen terrassen te zijn op dit soort lokaties.

 R. de Blij op 17/6/2016 om 08:07:08: 'Geen / andere mening'

Tafeltjes en stoeltjes is misschien in orde. (Ik ken de plek niet echt.) Maar dan moet je daar kunnen zitten en van de omgeving genieten. Maar de parasols en schotten enz. belemmeren zoveel zicht dat je onze mooie stad niet meer kan zien. Dus van mij mag het weg.

 Peter Bijkerk op 13/6/2016 om 19:46:02: 'Terras met bestuursdwang laten verwijderen'

Terras verwijderen én exploitant beboeten

 herman pinkse op 10/6/2016 om 20:51:57: 'Terras verwijderen én exploitant beboeten'

Heeft het bedrijf niet toevallig een vergunning gekregen? Mij verbaast niets meer.
Dan valt er niets te beboeten ...

 Loes Buisman op 23/5/2016 om 22:51:26: 'Terras verwijderen én exploitant beboeten'

Nee, geen terrassen op bruggen. Ook ondernemers moeten de grenzen kennen en niet steeds proberen er overheen te gaan.

 Els Willems op 18/5/2016 om 15:48:23: 'Terras verwijderen én exploitant beboeten'

Ondernemer pleegt bewust een overtreding om daarmee geldelijk gewin te behalen. Hij pleegt daarmee valse concurrentie en daardoor een economisch delict; de boetes daarvoor zijn niet mals. Hopelijk wordt die opgelegd.

 JM op 29/4/2016 om 09:58:41: 'Terras verwijderen én exploitant beboeten'

Als dit wordt toegestaan vreet de commercie de stad langzaam aan. Zie ook Tours & Tickets op het Damrak. Ondernemers (en helaas sommige museumdirecteuren ook) zijn naar hun aard altijd uitbreidingsgericht en daarvoor diet permanent te worden gewaakt.

 J. Stroet op 28/4/2016 om 11:31:53: 'Terras verwijderen én exploitant beboeten'

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Nog geen lid?

Bent u nog geen lid? Door lid te worden, ontvangt u de email-nieuwsbrief om op te hoogte te blijven van activiteiten van onze vereniging en van ontwikkelingen in de binnenstad. U kunt dan ook reageren op onze artikelen en de pagina's op deze website.
[Lid worden]