Meningspeiling

Laat toeristen virtueel toegang betalen

Dries van Ingen

In Het Parool van 7 maart j.l. deed binnenstadsbewoner Dries van Ingen het voorstel toeristen virtueel een toegangskaartje voor de binnenstad te laten betalen. Op die manier kan de toeristenstroom worden gereguleerd, schrijft hij in het opiniestuk. "Waarom geen kaartjes aanbieden voor een bepaald tijdslot voor de grachtengordel? Voor drukke musea gebeurt dit al jaren." Er zijn geen hekken of loketten nodig. De toerist kan een kaartje kopen via internet, in feite gaat het dus om een toeristenbelasting maar dan met een beperkte uitgifte. Het voordeel is dat je op een gegeven moment kunt zeggen: vol = vol.
"Menigeen die dit leest, voelt de praktische ­bezwaren al opkomen", schrijft Van Ingen. "Als nu een paar van hen die bezwaren willen wegnemen - bijvoorbeeld onze burgemeester of wethouder - krijgen we in onze steeds vollere stad een middel om ­Barcelonese toestanden te voorkomen en de aantrekkelijkheid van ons werelderfgoed te ­behouden."
Het overwegen waard?

Uitslag van de meningspeiling

Is het een goed idee om toeristen virtueel toegang te laten betalen?

1. Heel goed idee

22%

2. Is wel wat voor te zeggen

17%

3. Raar idee

55%

4. Geen / andere mening

6%

n=116

Het is vandaag 21/02/2020.
Deze meningspeiling is gestart op 12/03/2016.

Lees hier het opiniestuk:
[Laat toeristen een kaartje voor de stad kopen]

Een dergelijk initiatief zou niet nodig zijn als de gemeente zich aan het hotelbeleid zou houden. Er worden teveel uitzonderingen gemaakt.

 Annelou op 19/3/2016 om 20:28:05: 'Raar idee'

Kortweg absurd.

 Margaret Oomen op 17/3/2016 om 12:22:34: 'Raar idee'

Ik woon midden in het centrum en totaal geen last van buitenlandse toeristen: ze zijn altijd vriendelijk en in een goede bui en laten geen troep achter! Ik heb meer last van Nederlandse dagjesmensen die vinden dat alles moet kunnen in amsterdam.

 PETRA LOSSER op 16/3/2016 om 15:59:46: 'Raar idee'

Dit gaat mij toch een beetje te ver. Waar is de vrijheid gebleven?

 Carla Oldenburger op 14/3/2016 om 21:54:14: 'Raar idee'

Veel beter. Met Koningsdag iedere bezoeker 1 euro laten betalen voor het opruimen van de rommel
Dmv toeslag trein?? Kan uiteraard niet.

 Marreke prins op 14/3/2016 om 09:07:51: 'Heel goed idee'

Ook de hotelgasten wegjagen? Ga liever achter de vervuilers aan die blikjes, flesjes, chipszakjes en peuken op straat gooien. Wat een onbeschrijflijke bende na gay parade en koningsdag.

 P van der Zijden op 13/3/2016 om 23:39:38: 'Raar idee'

Een waanzinnig idee en gelukkig volstrekt onuitvoerbaar. Daarmee wil ik niet zeggen dat het aantal toeristen niet te groot is of dat het bezoek van bepaalde soorten toeristen niet moet worden ontmoedigd. Maar maak van de Amsterdamse binnenstad geen vesting.

 herman pinkse op 13/3/2016 om 18:45:31: 'Geen / andere mening'

Onwerkbaar idee. In de meest extreme praktijkuitwerking moet ik als bewoner een pasje trekken en tourniquetten bedienen om weer in mijn eigen huis te komen. Ooit het spring-gedrag van de dorpsjeugd in de Bijlmer gezien als ze een GVB-tourniquet moeten omzeilen? Ik als bewoner betaal. De jeugdige tourist springt over het hekje. Afschrikkingswerking? Nihil.

 Willem Meijer op 12/3/2016 om 23:08:51: 'Raar idee'

Slecht idee. Zeker ook nog een hek om de binnenstad. Onbegrijpelijk dat de VVAB hier aandacht aan besteedt. Met Barcelona is niets mis. Net als hier, ga je buiten de gebaande paden en tijden, jekomt weinig toeristen tegen.

 k ten hagen op 12/3/2016 om 17:41:43: 'Geen / andere mening'

Amsterdam is geweldig zoals het is. Met toeristen. Je woont uiteindelijk op een van de mooiste plekken ter wereld, die deel ik graag. Ben ook fan van Barcelona. Weg met isolationisme!

 Lidwien op 12/3/2016 om 15:25:47: 'Raar idee'

Fantastisch idee!

Gewoon de oude 17de eeuwse omwalling terugbrengen. En natuurlijk niet alleen de buitenlandse toerist maar ook de toerist uit Amstelveen en Vlaardingen laten betalen, maar dat is allemaal invulling.

Laat die muur maar komen!

 Joris van Vuure op 12/3/2016 om 15:17:30: 'Raar idee'

Gaan we van Amsterdam een attractiepark maken?
Belachelijk idee..
En wie bepaald of je als buitenstaander toerist bent of iemand die voor vrienden of voor zakelijk de stad in moet?.
Gauw laten varen dat idee..

 Ben Cornelissen op 12/3/2016 om 15:17:08: 'Raar idee'

De toerist betaald toch al toeristenbelasting . Waarom dan nog meer vragen. En hoe gaat het met de inwoner buiten het bedoelde gebied, maa wel in de stad wonend?

 B. Hulst op 12/3/2016 om 14:16:58: 'Raar idee'

Valt wel wat voor te zeggen.
Laat er maar een gemeentelijke werkgroep komen met daarin ook vertegenwoordigers van bewoners, ondernemers en historisch bekwame lieden. En houd een langer durende enquete onder de toeristen. Alles met het doel de voor- en nadelen goed uit te pluizen.

 Henk Ras op 12/3/2016 om 13:59:09: 'Is wel wat voor te zeggen'

Het klinkt op het eerste oor heel lekker, zo'n strakker gereguleerd toerisme, maar ik zie een vette adder onder het gras: wie toegang koopt, zal ook het gevoel hebben dat hij meer rechten heeft. Je bent dan namelijk geen gast meer, maar een klant - die waar voor zijn geld kan verlangen. En zolang Amsterdam zichzelf in de markt zet als de stad waar alles mag - zuipen, snuiven, neuken, spuiten - zal dat vooral meer wangedrag opleveren.

 Anne op 12/3/2016 om 13:31:02: 'Raar idee'

Daarvoor hebben we al de toeristenbelasting en de losse kaartverkoop van het Openbaar Vervoer

 Sonia ter Meulen op 12/3/2016 om 13:27:03: 'Raar idee'

Een goed idee. Het zou de toeristenbelasting moeten vervangen.

Verder zou al het autoverkeer binnen een bepaalde zone per tijdseenheid of abonnement moeten betalen. Dit inclusief parkeergeld voor die zone. Het nadeel van poortjes en pasjes moeten we voor lief nemen.

 Victor Beekman op 12/3/2016 om 13:02:39: 'Heel goed idee'

ik ken maar een voorbeeld, voor de historische binnenstad van Bhaktapur in Nepal moet je een toegangskaartje kopen.
Maar met de praktische uitvoerbaarheid ligt het daar wel makkelijker natuurlijk, met maar enkele invalswegen.

 Hans Lotgering op 12/3/2016 om 13:00:10: 'Is wel wat voor te zeggen'

De stad moet keuzes maken; op straat is geen ruimte voor alles. Hef autoparkeerplaatsen op en verbreed stoepen. Bouw grote parkeergarages onder en bij de Ringweg en zorg vanaf daar voor snel en regelmatig OV naar de binnenstad. Bijvoorbeeld bij de Noord/Zuidlijn bij Buikslotermeerplein... bij de RAI was ook een mooie kans geweest. Geen parkeergarages in de stad zelf, want dan zit je nog met al dat verkeer. Als je dat doet, heb je meer dan genoeg ruimte voor toeristen, om ook door mooi Amsterdam te kunnen wandelen.

 M. van der Graaff op 12/3/2016 om 12:51:59: 'Raar idee'

als dit in Amsterdam gebeurt dan is het hek van de Dam met alle gemeentes met een gelijke financiële puinhoop als in Amsterdam. Misschien volgen dan ook Parijs, Barcelona etc. Er zit ook al toeristenbelasting op elke overnachting.

 martin op 12/3/2016 om 11:54:38: 'Raar idee'

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Nog geen lid?

Bent u nog geen lid? Door lid te worden, ontvangt u de email-nieuwsbrief om op te hoogte te blijven van activiteiten van onze vereniging en van ontwikkelingen in de binnenstad. U kunt dan ook reageren op onze artikelen en de pagina's op deze website.
[Lid worden]