Meningspeiling

Drie ontwerpen voor een fontein op het gedempte Rokin

De drie ontwerpen: links Jennifer Tee, rechtsboven Mark Manders, rechtsonder Rob Birza

In opdracht van de gemeente hebben drie kunstenaars een ontwerp gemaakt voor een fontein op het gedempte Rokin: Jennifer Tee, Mark Manders en Rob Birza. Zij ontwierpen resp. een heuvel, een bronzen beeld op een sokkel en een beeldenvijver. Een commissie zal aan het gemeentebestuur een advies geven voordat er een keuze wordt gemaakt. In 1999 strandde een plan in de gemeenteraad om de Amstel, die in de jaren dertig van de vorige eeuw werd gedempt, terug te brengen. Daarna werd besloten een plein met een fontein aan te leggen. Op de aanvankelijke artist's impressions zag de fontein er echter veel terughoudender uit dan de drie kunstenaars hebben ontworpen.

Uitslag van de meningspeiling

Welke fontein zou u kiezen?

1. Ontwerp van Jennifer Tee

20%

2. Ontwerp van Mark Manders

26%

3. Ontwerp van Rob Birza

6%

4. Een geheel ander ontwerp heeft mijn voorkeur

12%

5. Ik zou nog liever de gracht willen herstellen

35%

6. Geen / andere mening

1%

n=189

Het is vandaag 21/02/2020.
Deze meningspeiling is gestart op 13/03/2015.

U kunt ook uw mening geven op een on-line formulier van de gemeente Amsterdam, maar u moet kiezen tussen de drie ontwerpen. Dat kan hier: [Website gemeente Amsterdam]

Onrustige ontwerpen die het plein ontsieren met als dieptepunt die kinderachtige bak van Bob Birza. Waarom niet in de grond verzonden spuiters zoals nu op het Haarlemmerplein te zien zijn. Geen last van in de winter, geen vernieling van het plein en veel pret als het water aanstaat.

 Marijn Woudstra op 22/3/2015 om 21:06:49: 'Een geheel ander ontwerp heeft mijn voorkeur'

Geen van de ontwerpen voor een fontein spreken mij aan. Ik zou graag een grote monumentale fontein hebben in Amsterdam maar daarvoor is deze locatie te klein van schaal. Ik zou daarom de voorkeur geven aan het terugbrengen van de gracht op het Rokin (uiteraard voor zover dat technisch mogelijk is)

 E. Schoonhoven op 17/3/2015 om 21:35:22: 'Ik zou nog liever de gracht willen herstellen'

Ik ben voor het ontwerp waarbij de vorm van een "heuvel" én de aanwezigheid van bomen een rol spelen.
(Met méér bomen erbij: Jennifer Tee).

 Maaike Ferwerda op 15/3/2015 om 21:47:54: 'Ontwerp van Jennifer Tee'

Jennifer biedt een aandacht trekkend monument, het is bijzonder van vorm en imposant.
Mark allemaal van hetzelfde kun je gewoon weg laten mkrijgt geen aandacht door vorm.

 Gerard Oudhaarem op 15/3/2015 om 13:53:45: 'Ontwerp van Jennifer Tee'

Jennifer's ontwerp heeft meeste diepgang en relatie met Amsterdam en de historie. Er zijn veel details met betekenis om over na te denken.
Mark Sanders' ontwerp is gracieus en klassiek maar heeft niet veel relatie met Amsterdam.
Rob Birza's werk zou feestelijk staan in een park maar is te frivool voor deze historische plek en benadrukt de feestsfeer, waar Amsterdam, als stad voor bewoners, aan ten onder dreigt te gaan.
In alle gevallen ben ik bang dat de fontein ontaardt tot zoveelste fietsenstalling en mogelijk poedelplek. Dit te voorkomen is mogelijk nog belangrijker dan de keuze van het object zelf.

 Kevin Polder op 15/3/2015 om 12:14:26: 'Ontwerp van Jennifer Tee'

Uitgraven is het enig juiste, want historisch verantwoord. 'Een heuvel', 'een (non-descript) bronzen beeld op een sokkel en een 'beeldenvijver' allemaal efemeer gedoe waar niemand op zit te wachten.

 Adriaen Louman op 14/3/2015 om 18:01:38: 'Ik zou nog liever de gracht willen herstellen'

Het is weer niveau -dorpse kunstroute - in Nederland kunnen ze geen fonteinen/pleinen ontwerpen. Zie, die incontinente zwerfkei op het crematorium Rembrandtplein.

 eva op 14/3/2015 om 17:03:11: 'Ontwerp van Mark Manders'

Ik vind, op het werk van Mark Sanders na, de ontwerpen veel te druk. Omgeving Rokin/Dam is al erg druk. Denk maar eens als er kermis op de Dam staat. Het zou een rustige oase moeten worden. Ik zou het leuk vinden als het gedenkbeeld voor Hotel Polen zou terugkeren. Die heb ik na het verrijzen van de twee modezaken niet meer gezien.

 A.E. Sermon op 14/3/2015 om 14:25:16: 'Een geheel ander ontwerp heeft mijn voorkeur'

Er is steeds gemeld dat er geen geld was om gewoon het water terug te brengen, waar het historish gezien ook hoort en wat natuurlijk de meest logische en mooiste oplossing van dat stuk van de rode loper is. Inplaats daarvan moeten we blij zijn met een pleintje met een fontein? Ik stem tegen en wil gewoon een eenvoudige restauratie van dat gebied. Het water kan een ondiepe bak zijn, maar zal de vroegere allure toch weer terug brengen!
Dorothy Beynes-Heijmeijer van Heemstede

 Dorothy Beynes-HvH op 14/3/2015 om 12:06:11: 'Ik zou nog liever de gracht willen herstellen'

Ik meende ook een ontwerp gezien te hebben waar er een maquette van de beurs van Hendrick de Keyser op getoond werd. Of is dat afgewezen? Dat vind ik wel jammer, want nergens wordt je meer herinnert aan die mooie beurs (met torentje).

 Jouke Nienhuis op 14/3/2015 om 11:53:26: 'Een geheel ander ontwerp heeft mijn voorkeur'

Weg ermee; deze prietpraat en hupsafladder ontwerpen, daar heeft men niets aan. Een Wim T. Schippers installatie - dat is Amsterdams & nog kosmopolitisch ook!

 robert dorré op 14/3/2015 om 10:19:33: 'Een geheel ander ontwerp heeft mijn voorkeur'

Liever geen opzichtige, sculpturaal bedoelde fontein - de openbare ruimte zou zo leeg enoverzichtelijk mogelijk moeten blijven

 David Mulder op 13/3/2015 om 23:01:10: 'Een geheel ander ontwerp heeft mijn voorkeur'

Gelukkig is een fontein een tijdelijke zaak.
Dus is over 10- 20 jaar weer verdwenen. Dat zou ook moeten gebeuren met die fontein bij Americain, veel te grof voor zo'n klein pleintje.

 Ton van der Stap op 13/3/2015 om 22:40:57: 'Ik zou nog liever de gracht willen herstellen'

en wat denken we van een waterpartij (nep-gracht) met daar in een fontein ?

 aartjanszen op 13/3/2015 om 22:16:39: 'Ik zou nog liever de gracht willen herstellen'

Past meer in het stadsbeeld. Geen Disney achtige toestanden in de binnenstad.

 E.J.de Jong op 13/3/2015 om 14:46:57: 'Ontwerp van Mark Manders'

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Nog geen lid?

Bent u nog geen lid? Door lid te worden, ontvangt u de email-nieuwsbrief om op te hoogte te blijven van activiteiten van onze vereniging en van ontwikkelingen in de binnenstad. U kunt dan ook reageren op onze artikelen en de pagina's op deze website.
[Lid worden]