Een tram onder het Rijksmuseum?

Ais dankbaar gebruiker van het openbaar vervoer ben ik niet afgunstig op de velen die nerveus op zoek zijn naar een parkeerplaats. Dat lijkt me toch erger dan wachten op een tramhalte. Soms pakt het anders uit. Het is me overkomen twee keer op één dag in trams te zitten die niet verder konden.

Eerst was het lijn 1 die op het kruispunt Overtoom-Stadhouderskade in de flank werd aangereden door een toeristenbus, en later een lijn 3 die precies op het kruispunt Overtoom-Eerste Constantijn Huygensstraat uit de rails was gelopen. Onmiddellijk stagneren dan de lijnen 1, 2, 3, 5, 6 en 12. In zo'n situatie kunnen de auto's, desnoods over het trottoir, ontsnappen. Hoewel ...het zijn er teveel, en het aantal blijft toenemen.
Overbelaste kruispunten, dat is een studie-onderwerp van de verkeersdeskundigen. Nu er plannen worden uitgewerkt om lijn 5 door te trekken naar Amstelveen en lijn 16 naar Sloten ligt het voor de hand dat het Museumkwartier in zijn geheel bekeken wordt om naar verbeteringen te zoeken. Varianten worden ontworpen en getoetst op hun voor en nadelen. Verkorting van de reistijden is een belangrijk, zo niet het belangrijkste criterium. Specialisten hebben echter wel eens last van oogkleppen. Doorstroming en reistijdverkorting zijn geen doel op zichzelf, maar factoren in het functioneren van de stad. Het was daarom zinvol om de drie varianten die door de Begeleidingscommissie Museumplein waren uitgewerkt, voor te leggen aan de Amsterdamse Raad voor de Stedebouw (ARS).
Bij variant 1 worden de lijnen 2 en 5 verlegd naar de Paulus Potterstraat en blijft lijn 16 de bestaande route door de Albert Cuypstraat-Vijzelstraat volgen.
Bij variant 2 worden de routes van lijn 2 en lijn 16 vanaf het Museumplein omgewisseld: lijn 2 gaat via de Van Baerlestraat naar de Albert Cuypstraat, de lijnen 16 en 5 lopen via de Museumstraat en de Hobbemastraat naar het Leidseplein.
Variant 3, die er op het laatst bijkwam, handhaaft de route van lijn 5 door de Leidsestraat en van lijn 16 door de Vijzelstraat. Lijn 2 gaat evenals in variant 2 door de Albert Cuypstraat. Het nieuwtje is het voorstel om de lijnen 5 en 16 onder het Rijksmuseum door te laten lopen.

De ARS bracht een gedegen advies uit en kwam tot de verrassende conclusie dat er ook een nul-variant bestaat, dat wil zeggen handhaving van de bestaande toestand. 'Deze zou moeten dienen' - aldus de ARS - 'om andere mogelijkheden tegen af te zetten, en is nooit expliciet uitgesloten. De Kamer van Koophandel heeft hem in haar reactie op de voorliggende varianten in juni 1986 bepleit. De ARS stelt zich op het standpunt dat het overgaan naar een andere lijnvoering alleen zin heeft als dit voldoende oplevert, niet alleen voor de infrastructuur tegenover de oude situatie, maar ook voor de inrichting van het gebied zelf.'
Duidelijker nog dan in de zorgvuldig geformuleerde voors en tegens van de ARS werd de zaak onder woorden gebracht in een adres aan de Gemeenteraad dat op initiatief van de beeldhouwer Hans Bayens door vele stadgenoten - uiteraard ook na­ mens onze vereniging - werd ondertekend. Hieronder volgt de tekst.

Raadsadres

'Aan de Gemeenteraad van Amsterdam

Geachte dames en heren,

Ondergetekenden vragen uw bijzondere aandacht voor het Museumplein-voorstel, dat binnenkort bij u ter tafel komt. Zij zijn uiterst verontrust over dit heilloze, miljoenen-verslindende plan, dat een tramlijn beoogt over het Museum­ plein en onder het Rijksmuseum. De eventuele verkeerstechnische argumenten wegen in het geheel niet op tegen de aantasting van o.a. de architectuur van Cuypers.
De tijdwinst van 2 minuten, welke door de tramlijn bereikt zou worden, is op zijn minst twijfelachtig, omdat de bestaande verkeersknelpunten alleen maar worden verplaatst. De doorsnijding van het toch al onttakelde Museumplein maakt definitief ieder ander voorstel voor een integrale inrich­ ting onmogelijk.
Daartegenover stellen ondergetekenden voor, de verschillende musea en het Concertgebouw met elkaar te verbinden in een parkachtige aanleg, waar de wandelaar maatgevend is.
Aldus dient deze ruimte, de laatste in de hoofdstad met een grootstedelijke allure, tot een werkelijk Internationaal Cultureel Centrum gemaakt te worden.
Onzes inziens is de tijd gekomen, dat enkele vooraanstaande architecten daartoe een adequaat plan uitwerken. Hiertoe zijn onzerzijds reeds contacten gelegd.

Wij hopen dat u, als Gemeenteraad, onze zorgen wilt delen en ons initiatief ondersteunt. Wij wensen u wijsheid toe bij uw besluitvorming.'

(Uit: De Lamp van Diogenes 109, mei 1988)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.