In memoriam Ruud Meischke

Op 23 december 2010 overleed prof. dr. ir. Ruud Meischke op 87-jarige leeftijd. Ruud Meischke werd 1953 de eerste directeur van het Gemeentelijk Bureau Monumentenzorg (BMZ), de voorloper van het huidige Bureau Monumenten & Archeologie (BMA).
Ruud Meischke

In die hoedanigheid heeft hij zich met veel succes ingespannen voor de restauratie van ontelbare historische panden, in een tijd dat honderden monumenten dreigden te verdwijnen en de binnenstad met de totale ondergang werd bedreigd. Daarbij werkte hij nauw samen met Geurt Brinkgreve (1917-2005), de oprichter van onze vereniging en van talloze andere stichtingen die een secretariaat delen in het Aalsmeerder Veerhuis. Met Henk Zantkuijl, die gelukkig nog in ons midden is, vormden zij een hecht driemanschap, drie vrienden van de Amsterdamse binnenstad van het eerste uur.

Meischke was een groot kenner van de Amsterdamse monumenten. Zijn veelzijdigheid heeft het veld van de architectuurhistorie verbreed door vele interessante publicaties op het gebied van bouwhistorie, bouwpraktijk en architectuurgeschiedenis. Zo was hij een van de auteurs van het deel ‘Amsterdam’ in de reeks Huizen in Nederland van de Vereniging Hendrick de Keyser. Wij gedenken deze onvermoeibare strijder voor de monumenten met diep respect.

Walther Schoonenberg

(Uit: Binnenstad 245, maart 2011)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.