Amsterdamse gevelstenen

De TORENWAGTER teruggekeerd

Tekening van de gevelsteen (KOG, Atlas Misset) De Toorenwagter, na restauratie

In Binnenstad 216 (april 2006) konden wij verheugd melding maken van de verrassende vondst van een prachtige Amsterdamse gevelsteen in het Overijsselse Hardenberg. Het betrof de steen De Torenwachter die tot 1917 de onderpui van Keizersgracht 14 sierde.
In een overdrachtsakte van 16 juli 1699 werd het pand omschreven als: “een pakhuis genaamt de Toorenwagter, staande ende gelegen op de Keisersgracht aan de Westsijde, ’t achtste huis bezuijden de Brouwersgraft”.
Na een verbouwing van de onderpui in 1917 kon wegens een geschil met de gemeente de steen niet herplaatst worden en verhuisde hij naar de zolder van het buurpand, vandaar naar Bussum en uiteindelijk naar Hardenberg.

Nu kunnen we echter mededelen dat het reliëf weer is teruggekeerd in Amsterdam. Via de VVAG hebben de bewoners van Keizersgracht 14 contact opgenomen met de Hardenbergse eigenaar en hem kunnen bewegen het reliëf ter beschikking te stellen ter inmetseling in de hal van Keizersgracht 14. In de gevel was jammer genoeg geen plaats maar de Torenwachter is weer terug in Amsterdam op z’n historische en kadastraal juiste plek. Vanaf de straat is de steen goed te zien, er is zelfs een spotje op gericht.

Onno Boers

Foto’s: Pancras van der Vlist

(Uit: Binnenstad 245, maart 2011)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.