Brugverlichting

Amsterdam bij kunstlicht

De aanleiding voor dit korte bericht is te vinden in het verslag van de welstandscommissie voor de binnenstad van 10 januari. In die vergadering komt het aanlichten van alle circa 80 bruggen in het historische centrum aan de orde. De bestaande contourverlichting is niet fraai, vraagt veel energie en is gevoelig voor vandalisme. Er is daarom gezocht naar een betere oplossing. Voorstellen daarover zijn neergelegd in een studie en er zal een proefopstelling worden gemaakt bij brug 57, de brug over de Brouwersgracht bij de Prinsengracht.
Kleurenschema voor de brugverlichting. 'Artist impression' van met kleuraccenten verlichte boogbruggen.

De studie is in de commissie aan de orde geweest en aan het verslag daarvan is de volgende beschrijving van de nieuwe opzet ontleend.
“Bij het nieuwe voorstel wil men de gewelven aanlichten door middel van lichtbalken met geïntegreerde led-verlichting. Ook onder de dekstenen komt er een dergelijke lichtstrook. De bestaande tweedimensionale aanlichting met de facadeverlichting en de zwarte gaten van de onderdoorgangen wordt vervangen door driedimensionale verlichting. Daartoe worden onder meer de onderdoorgangen belicht om de contour te duiden waarbij de reflectie op het water invloed heeft op de totaalbeleving. Er komen lichtlijnaccenten om de kades en oeververbindingen te benadrukken. Er wordt voornamelijk gewerkt met strijklicht en het hoofdlicht benadrukt accenten.
De rijkheid van de grachtengordel wordt vertaald in een kleurenprocédé waarbij het goud van de Gouden Eeuw de basiskleur vormt. Door toepassing van kleurtinten worden de bruggen en de verschillende buurten met elkaar verbonden. Het kleurenschema loopt van indigo blauw in het Centrum via platina - witgoud - geelgoud - roodgoud in de Prinsengracht. De radialen worden uitgevoerd in brons - goud - zilver.”
Als je dit leest slaat de schrik je om het hart en de welstandscommissie reageerde dan ook niet erg positief.
Door onze vereniging is contact gezocht met de Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer (DIVV) die in opdracht van de centrale stad een beleid voor stadsilluminatie voorbereidt. In een daarop volgend open gesprek begin maart werd door DIVV betoogd dat het voorstel aanzienlijk bescheidener was dan uit het commissieverslag blijkt en dat er uitgebreid gelegenheid zou zijn om daarop te reageren. Vandaar ook de proefopstelling. Om de voorstellen en de proefopstelling goed te kunnen beoordelen moeten uitgangspunten en toetsingscriteria worden geformuleerd. De VVAB werd hartelijk uitgenodigd om van haar kant ook toetsingscriteria te formuleren. Aan die uitnodiging moeten we natuurlijk gehoor geven en daarbij komen vanzelf onze uitgangspunten aan de orde. Zover zijn we nog niet en daarvoor willen we bovendien graag de opvatting van onze leden horen.

De huidige brugverlichting

Om discussie uit te lokken volgen hieronder enkele stellingen:

  • Er mag geen permanente kermis in de binnenstad ontstaan;
  • Verlichting moet een bescheiden toevoeging blijven;
  • Het beeld bij donker mag niet heel anders zijn dan het beeld overdag;
  • Verlichting moet de bestaande kleuren van metselwerk e.d. ‘ophalen’ en niet daar kleur aan toevoegen;
  • Er is geen enkele behoefte aan kleurverschil tussen de verschillende grachten.
Daarmee is vanzelfsprekend lang niet alles gezegd. Ieders bijdrage aan het formuleren van wat wij willen is daarbij meer dan welkom.

Herman Pinkse

(Uit: Binnenstad 221, april 2007)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.