Boekaankondiging: Pieter Fischer, "Ignatius en Jan van Logteren"

Een hommage aan twee superieure kunstenaars

In de periode 1650-1750 is de Amsterdamse beeldhouwkunst tot grote bloei gekomen. De Amsterdamse beeldhouwers-stuckunstenaars Ignatius en Jan van Logteren hebben een belangrijk stempel gedrukt op de gehele 18de-eeuwse Amsterdamse gevelarchitectuur en - decoratie. Na Hendrick de Keijser en Artus Quellinus met Rombout Verhulst, vormt het werk van de Van Logterens het derde en laatste hoogtepunt van de late barok- en de eerste rococostijl in de beeldhouwkunst in Nederland.
Borstbeeld van Venus (water) van Jan van Logteren (1739). Oorspronkelijk maakte dit beeld deel uit van een serie van vier beelden van de vier elementen. Pieter Fischer, "Ignatius en Jan van Logteren" (2005)

De Van Logterens leverden hun werk vanuit Amsterdam aan de meest kunstlievende kooplieden, zowel voor hun stadspaleizen als voor hun buitens aan de Amstel, de Vecht en in Kennemerland. Daarbij leefden zij zich uit in de aankleding van de tuinen en parken met beelden, fonteinen en siervazen, gevels met de fraaiste toppen en interieurs met verbazingwekkende decoraties in stuc en hout. Hun creaties vormen de artistieke hoogtepunten aan de grachten en bieden het mooiste wat Amsterdam aan kunstliefhebbers te bieden heeft.
In Ignatius en Jan van Logteren, beeldhouwers en stuckunstenaars brengt Pieter Fischer een hommage aan de Van Logterens. Op veel onvermoede plaatsen trof hij hun fenomenale werk aan. Het best bewaard zijn hun schoonheden van reliëfs en beelden in stuc, waarin hun superieure kunstenaarshand te herkennen is.
Niet alleen de beide Van Logterens worden behandeld, ook Anthonie Turck, de beeldhouwer- steenhandelaar en zwager van Ignatius van Logteren. In de inleiding komen de voorgangers in de 17de eeuw ter sprake en de publicatie bevat een hoofdstuk beeldhouwkunst in het Amsterdamse van 1670-1705, waarin vele beeldhouwers kort worden behandeld.
Dit rijk geïllustreerde boek is een haast onuitputtelijk naslagwerk voor de decoratieve hoogtepunten van de mooiste grachtenpanden en buitens ooit gebouwd. Uit ruim 400 afbeeldingen en verklarende beschrijvingen blijkt dat van het sculpturale erfgoed van de Van Logterens verrassend veel bewaard is gebleven. Fischer neemt de liefhebber mee op een unieke ontdekkingstocht.

E. Munnig Schmidt

Pieter M. Fischer, Ignatius en Jan van Logteren, beeldhouwers en stuckunstenaars. Bezorgd door E. Munnig Schmidt. Gebonden uitgave, 24 x 29 cm, 480 pagina’s met 450 illustraties, deels in kleur. Verkrijgbaar in de boekhandel voor € 59,50.

(Uit: Binnenstad 213, oktober 2005)

Meer lezen:
[In Memoriam Pieter Fischer] (Binnenstad 195)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.