In memoriam dr. Richter Roegholt

Richter Roegholt kreeg in 1993 van burgemeester Van Thijn de erepenning van Amsterdam uitgereikt.
Het radionieuws van 2 maart 2005 bracht het door zijn vele vrienden al lang gevreesde overlijdensbericht van dr. Richter Roegholt (1925-2005), stadshistoricus van Amsterdam, voor de lezers van dit tijdschrift vooral bekend als Ricardo, het grappige figuurtje op zijn voorwereldlijke vélocipède, stammoeder van onze fiets.

Ricardo is op de rug gezien, hij fietst naar een recent verleden, gevat in een ouderwets ovalen lijntje met een strik. Dat door hem zelf gekozen vignet geeft de toon aan van zijn rubriek, een luchtige toon naast de vaak strijdbare toon van zijn collega-redacteuren, die wel eens wat zwaar op de hand konden worden. Voor Richter was de recente geschiedenis van de stad heel dichtbij. Het ging over het stille, wonderlijk gave stadsbeeld van vóór 1914, vastgelegd door Jacob Olie en zijn collega- fotografen, om de bewogen periode 1914-1940 toen de S.D.A.P.-signatuur van het gemeentelijk beleid haar beste resultaten opleverde, en over, nóg dichterbij, de door Richter zelf benoemde ‘twintigjarige stadsoorlog 1965-1984’. Hij was de kenner bij uitstek van Amsterdam van de twintigste eeuw. Dat is vastgelegd in een aantal als standaardwerken erkende boeken. Daarnaast waren onze redactie en verschillende gemeentelijke adviescommissies gelegenheden om te profiteren van zijn uitgebreide feitenkennis en levendige verteltrant.

Graffiti in de strijd om de buurt

Eén van de laatste Ricardo’s stond in Binnenstad 202, november 2003, en heeft als titel Een halve eeuw geleden. Er stond een foto bij die Richter op 1 januari 1974 maakte, een graffititekst “hier woedt een kantoorlog”. Het artikel van Richter wijst op de toen woedende strijd tussen het grootschalige totaalbeeld van de stad als bedrijf en het kleinschalige ideaalbeeld van de stad als woonplaats. Dergelijke knappe formuleringen tonen Richters talent om zowel historicus als kroniekschrijver te zijn. Die stem was van grote waarde in het overleg van de redactie, die er geen twijfel over laat bestaan dat zij tot de partijgangers van de stad als woonplaats behoort. Wij zullen zijn aanwezigheid in het redactieoverleg missen.

Geurt Brinkgreve

(Uit: Binnenstad 210, maart/april 2005)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.