Bijna verloren, toch gewonnen

Panden Prof. Tulpstraat blijven behouden

Sinds 14 juni 1994 is er sprake van plannen voor de buurt tegenover het vermaarde Amstel Hotel. In het eind-1969 ontworpen bestemmingsplan voor de buurt tussen de Weesperstraat, Amstel, Huddekade en Nieuwe Amstelstraat was voor de Prof. Tulpstraat en het begin van de Sarphatistraat gedacht aan een plantsoentje. De woningen waren 'oud' en werden slecht onderhouden.
De omstreden panden Prof. Tulpstraat 10 en 12 zullen worden gedemonteerd en herbouwd.

Eind 1995 zijn de woningen vooruitlopend op een wijziging van het bestemmingsplan overgenomen door de Delta Lloyd Vastgoed. Het bouwplan dat Delta Lloyd in nauw overleg met de gemeente maakte voorzag in fase I de sloop en nieuwbouw van Prof. Tulpstraat nummers 5 t/m 15. Van fase II was in oktober 1996 nog niets bekend. De Gemeente was bereid de bewoners opnieuw te huisvesten. er woonden geen krakers maar normale huurders. Op 8 januari 1997 wordt er een nieuw bestemmingsplan ingediend. dat bestemmingsplan haalde het niet, o.a. omdat de wethouder overal de bestemming 'tuin' in 'overige bestemmingen' wilde veranderen. Het bedrijfsleven kreeg hierdoor meer mogelijkheden. In maart 1998 verscheen de 'Startnotitie Tulp" waardoor de sloop van het blok aan de evenzijde van de Tulpstraat mogelijk zou worden.
Door de inspanning van de bewoners en assistentie van het Cuypers Genootschap, de Amsterdamse Raad voor de Monumentenzorg, de Stichting Tussen Amstel en Weesper, het Centraal Joods Overleg en onze Vereniging kreeg Delta Lloyd daardoor niet de medewerking van de Gemeenteraad (zie: Professor Tulpstraat, Binnenstad 186). Uiteindelijk is begin mei 2001 door Delta Lloyd besloten dat de panden in de Tulpstraat worden gehandhaafd. Zelfs de panden 10 en 12 die inmiddels zwaar gestut zijn zullen steen voor steen, handmatig dus, worden afgebroken, zodat de stenen opnieuw gebruikt kunnen worden bij de herbouw.

Stedenbouwkundige studie
voor vereniging "Behoudt de Tulp"

De bewoners van de Prof. Tulpstraat verdienen hulde voor de vasthoudendheid en de jarenlang opgebrachte energie. Amsterdam is de winnaar. Behoud en herstel is een betere oplossing dan sloop en nieuwbouw.

Frans Amende

(Uit: Binnenstad 188, mei 2001.)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.