"Schrikkeljaar 1996"

De laatste gevelsteen die de in 1990 overleden beeldhouwer Wim Vermeer ontwierp en hakte, werd op 29 maar jl., zijn verjaardag, onthuld in het pand Nieuwe Keizersgracht 37 "als dankbetuiging voor alle verfraaiingen die hij aan vele panden in Amsterdam en met name aan panden van Stadsherstel heeft aangebracht".

Samen met zijn collega Tobias Snoep had Wim Vermeer de herleving van de gevelsteen als een eigen genre van ambachtskunst voortgezet na de liquidatie van het restauratieatelier Uilenburg in 1986, waar beide beeldhouwers door Hans 't Mannetje in dit vak waren opgeleid.

Gevelstenen vertellen een verhaal in voorstelling en tekst, bij voorkeur in de vorm van een raadsel. De tekst van de steen 'Schrikkeljaar' begint linksboven en volgt dan, met de cijfers op de hoeken, de vier randen: 1 eens 9 in de 6 vier 9 jaar. In het hart een knipogend masker te midden van stralenbundels. Het huis Nieuwe Keizersgracht 37 werd in 1996 gedeeltelijk gerestaureerd. De perfect op zijn plaats passende steen legt het jaartal vast.
Een stijlvol en hartverwarmend gebaar!

Geurt Brinkgreve

(Uit: Binnenstad 176, mei 1999)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.