Amstelhof

Op 10 maart 1999 kwam wethouder Stadig (PvdA) met het voorstel, mee te werken aan voorwaarden tot verwerving van een deel van het complex 'Amstelhof' (Amstel 51 en Nieuwe Herengracht 14). Om speculatie te voorkomen leek het de wethouder een uitgelezen mogelijkheid, het enige grote monumentale pand dat niet in het bezit is van het rijk of de gemeente aan te kopen.

Aankoop zal pas mogelijk zijn, wanneer de huidige gebruikster van het gebouw 'de Stichting Amstelhuizen' afziet van aankoop. Waarschijnlijk zullen in 2004 de betreffende panden ontruimd worden voor vestiging in Nieuw-Vennep. Er waren twee insprekers namens de buurt die de aandacht van de raadsleden vroegen voor twee belangrijke kwesties. Het ter plaatse geldende bestemmingsplan noemt als bestemming 'bejaardenhuis en tuin'. Deze bestemmingen gelden al sinds 1683. In het hartje van de stad weet inspreekster dat het bejaardenhuis met de tuin een bestemming is die door de buurtbewoners op hoge prijs wordt gesteld. "Je zal als bewoner van de binnenstad de laatste jaren van je leven toch maar verbannen worden naar Nieuw- Vennep".

Het tweede punt betreft het appartementsrecht dat de gemeente verwerft ten behoeve van een eventueel te realiseren ondergrondse parkeergarage. Deze parkeergarage is gedacht achter de panden aan de Nieuwe Keizersgracht, onder de 'Corvershof' en 'Amstelrank' (Nieuwe Herengracht 18 en 20), en de daarachter gelegen tuin. Het geheel grenst nota bene aan het metrostation-Waterlooplein. Zonder wijziging van het bestemmingsplan lijkt een dergelijke beslissing niet mogelijk.
Er ontspon zich een discussie. De heer Piersma (PvdA) was erg blij met de voorgestelde aankoop. Hij beloofde dat als er ooit sprake zal zijn van een bestemmingsplan-wijziging de PvdA-fractie de bijdrage van de insprekers nog in het "achterhoofd zal hebben zitten".
Mevr. Kalt (Amsterdam Anders) en Mevr. Bruines (D66) waren duidelijker. Wel kopen, maar zonder art. 12 over het appartementsrecht van de parkeergarage.
Mevr. Boerlage (GroenLinks) wilde wel een garage, maar geen parkeergarage!!
De heer Goring (VVD) wilde een parkeergarage in verband met de ontwikkeling van de Wibautas.
De heer Balak (PvdA) ging akkoord met de aankoop, maar niet met de wijziging van het bestemmingsplan.
De wethouder zei nog dat als bij voorbeeld er een filiaal van de Hermitage zou komen, er automatisch parkeervoorzieningen bijhoren. Als hij later het recht zou moeten kopen, zou dat veel duurder uitvallen. Voor weinig geld heeft hij nu een civielrechtelijke optie gekocht. Publiekrechtelijk is er niets gedaan.
Er komt te zijner tijd een 'gewichtige commissie', onder leiding van de Burgemeester, die de gemeenteraad een 'verstandig advies' zal geven over de toekomstige bestemming.

Frans Amende

(Uit: Binnenstad 176, mei 1999)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.