Hun huis, een statige halsgevel, in het fronton voorzien van een struisvogel met jaartal 1733 en boven de pui een van de mooiste gevelstenen van Amsterdam, zou voor een schilderbeurt in de steigers worden gezet. Snel contact tussen de VVAG en de Woningbouwvereniging Eigen Haard, eigenares van het pand, leidde ertoe dat de schilders, op aanwijzingen van Jan Hilbers, het fronton goed konden inkleuren.
De struisvogel kreeg tegen een achtergrond van een lichte Bentheimtint zijn natuurlijke kleuren terug. Het jaartal werd in goud opgehaald. Hilbers mocht ook de gevelsteen onder handen nemen.
Het reliëf, waarvan het gedetailleerde beeldhouw werk de hand van een kunstenaar doet vermoeden (Jan van Logteren, 1709-1745, of zijn werkplaats), was kennelijk ooit 'goed afgeloogd' en daarna regelmatig wit geschilderd. Oude kleurresten kwamen na verwijdering van deze verfkoek niet te voorschijn. De kop van de vogel, welke er kort na 1960 afgebroken was, kon aan de hand van een foto uit het archief van de VVAG door Hilbers gereconstrueerd worden.
De drie tinten Bentheim, waarin de gevelsteen nu geschilderd is, doen zelfs de kleinste details van de bijna vrijstaande vrouwenkop met het scherpe profiel en van vingers en tenen duidelijk uitkomen. Gevelsteen De Hoop is weer een sieraad in de gevel en kan weer jaren mee.
Deze vroeg 18de-eeuwse deurpartij met het bekronende eikenhouten portret van admiraal Tromp verkeert in deplorabele staat. De onderstukken van de deurposten moeten vernieuwd worden, lijsten en profielen zijn door vocht aangetast en grotendeels verrot of verdwenen; het reliëf zelf vertoont scheuren en verfverlies. Als er niet op korte termijn ingegrepen wordt, moet dit unieke ensemble, deuromlijsting met bekroning, als verloren worden beschouwd.
De VVAG is door de eigenaar van het pand gemachtigd, het herstel en gedeeltelijke vernieuwing van deze, ook uit maritiem-historisch oogpunt zeer belangrijke deurpartij te organiseren en hiervoor de benodigde fondsen te werven. Bij Monumentenzorg is een restauratiesubsidie in het kader van de "Subsidieverordening Stadsvernieuwing 1994" aange vraagd. Zou dit subsidie worden toegekend, dan is slechts 60% van de kosten gedekt. Van verschillende particulieren zijn al bijdragen ontvangen, maar de totale aanneemsom van ruim 23 duizend gulden is bij lange na nog niet binnen. Vandaar deze oproep aan de Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad om de VVAG te steunen bij deze restauratie. Hopelijk kan het licht snel op groen en Kees van Mierlo aan het werk.
Onno Boers
(Uit: Binnenstad 166/167, november 1997)
Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.
Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.
Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.