Amsterdam Verjaardag 2021

Zowel het Stadsarchief Amsterdam als de VVAB organiseren activiteiten op de Verjaardag van Amsterdam, woensdag 27 oktober 2021. Op die dag wordt Amsterdam officieel 746 jaar! Hieronder volgt een overzicht.

Tolprivilege 27 oktober 1275

Op 27 oktober hangt de vlag uit op de historische torens.
Hangt u op deze dag ook de Amsterdamse vlag uit?

Op 27 oktober is het 746 jaar geleden dat de graaf van Holland, Floris V, een kleine nederzetting bij een dam in de Amstel het recht verleende in Holland handel te drijven, zonder tol te hoeven betalen. Het document is het bekende Tolprivilege van 1275 dat tegenwoordig in de kluizen van het Stadsarchief wordt bewaard. Het is het oudste bewaard gebleven document waarin Amsterdam wordt genoemd. Dat betekent dat de (geschreven) geschiedenis van Amsterdam op 27 oktober 1275 begint.

Van 19 t/m 31 oktober is er in de Schatkamer van het Stadsarchief in gebouw De Bazel in de Vijzelstraat een presentatie over de schrijver van het Tolprivilege, mr Hendrik Allardsz van Middelburg. De tentoonstelling is gratis toegankelijk. U heeft zich er niet voor op te geven.

Bezichtiging van het Tolprivilege in het Stadsarchief

Het Tolprivilege is te zien op zaterdag 23, zondag 24 en woensdag 27 oktober. Medewerkers van het Stadsarchief geven een toelichting op het tentoongestelde document. De activiteit is gratis toegankelijk. U heeft zich er niet voor op te geven.
[Meer lezen]

Geurt Brinkgreve-lezing in de Oosterkerk

Op woensdag 27 oktober, om 20.00 uur, viert de VVAB de verjaardag van Amsterdam met een feestelijke bijeenkomst in de Oosterkerk waar de Geurt Brinkgreve-lezing zal worden uitgesproken. Dit jaar valt die eer te beurt aan Coert Peter Krabbe vanwege zijn belangwekkende boek Huizen van fortuin, Wooncultuur aan de Amsterdamse grachten 1860-1920. Over Amsterdamse grachtenhuizen is al veel geschreven, maar dit boek wijkt af van het gros van de publicaties over dit onderwerp. De bestaande boeken zijn in de regel huizenportretten, oftewel dat een huis met zijn bouw- en bewoningsgeschiedenis centraal staat. In Huizen van fortuin is gekozen voor een thematische behandeling. De rode draad in het boek vormt het spanningsveld tussen tradities en modernisering. Dit dualisme is kenmerkend voor vrijwel alle architectuur die in dit tijdvak aan de grachten is gerealiseerd.

Plaats/tijd: Oosterkerk, Wittenburgergracht 25, 20.00 uur, zaal open 19.00 uur. De Amsterdam Verjaardag, georganiseerd door de VVAB, is een openbare bijeenkomst. Introducées zijn welkom. Opgave is echter wel nodig vanwege de corona-regels.
[Meer info/opgeven]

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.