Zaterdag 26 en zondag 27 oktober. Amsterdam Verjaardag

Op 27 oktober is het 744 jaar geleden dat de graaf van Holland, Floris V, een kleine nederzetting bij een dam in de Amstel het recht verleende in Holland handel te drijven, zonder tol te hoeven betalen. Het document is het bekende Tolprivilege van 1275 dat tegenwoordig in de kluizen van het Stadsarchief wordt bewaard. Het is het oudste bewaard gebleven document waarin Amsterdam wordt genoemd. Dat betekent dat de (geschreven) geschiedenis van Amsterdam op 27 oktober 1275 begint.

Het Tolprivilege van Floris V is op zaterdag 26 en zondag 27 oktober te bezichtigen in de schatkamer van het Stadsarchief (Gebouw De Bazel, Vijzelstraat).

Zondag 27 oktober. Geurt Brinkgreve-lezing

's Middags om 16.00 uur viert de VVAB de verjaardag van Amsterdam met de jaarlijkse Geurt Brinkgreve-lezing.

Deze lezing zal dit jaar worden gehouden door architect André van Stigt. Hij zal spreken over dé opgave voor de (binnen)stad voor de komende tien jaar: duurzaam beheer en onderhoud, de energietransitie en de kade- en bruggenproblematiek. In veel van zijn projecten laat Van Stigt zien dat verduurzaming bouwkundig mogelijk is, al heeft dat impact. Maar is dit erg? Centraal staat het behoud van de stad op de lange termijn.
André van Stigt is restauratiearchitect en is momenteel bezig met de Haarlemmerpoort op het Haarlemmerplein en de Manege in de Vondelstraat.

De bijeenkomst wordt ook dit jaar opgeluisterd door een verjaardagstaart, gemaakt en aangesneden door Cees Holtkamp.

Locatie: Zuiderkerk. Zaal geopend om 15.30 uur.

De Amsterdam Verjaardag, georganiseerd door de VVAB, is een openbare bijeenkomst. Introducées zijn welkom. Opgave is niet nodig.

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Activiteiten in het Stadsarchief

Op zaterdag om 12.30 uur zal Hans Sibbel, bekend als cabaretier Lebbis, het Tolprivilege onthullen. Ook presenteert het Stadarchief een tentoonstelling en lezingen over de IJzeren Kapel. In de IJzeren Kapel in de Oude Kerk stond eeuwenlang de Charterkast, het archief van Amsterdam. Deze kast uit de 15e eeuw is te zien in de Schatkamer.

[Meer lezen]