Donderdag 27 oktober 2011

Amsterdam Verjaardag 1275-2011

Op 27 oktober hangt de vlag uit op de historische torens.
Hangt u op deze dag ook de Amsterdamse vlag uit?

Op 27 oktober 1275 verleende de graaf van Holland, Floris V, een kleine nederzetting bij een dam in de Amstel het recht in Holland handel te drijven, zonder tol te hoeven betalen aan de graaf. Het document is het beroemde Tolprivilege van 1275 dat vroeger in de IJzeren Kapel van de Oude Kerk werd bewaard maar zich tegenwoordig bevindt in de kluizen van het Stadsarchief (zie kader). Het is het oudste bewaard gebleven document waarin Amsterdam wordt genoemd. Dat betekent dat de (geschreven) geschiedenis van Amsterdam begint op 27 oktober 1275. Op 27 oktober bestaat Amsterdam dus 736 jaar.

Discussiebijeenkomst

Ook dit jaar viert onze vereniging in samenwerking met het Amsterdam Museum weer de verjaardag van Amsterdam. Op donderdagavond 27 oktober wordt aandacht besteed aan het onderhoud van monumenten, met name in eigendom van de gemeente. Dat onderwerp is actueel vanwege het ontbreken van meerjaren-onderhoudsprogramma’s van cultuurpanden en monumentale bruggen. Zie bijvoorbeeld het artikel Een brug te ver van Andre van Stigt.

De taart vorig jaar. Ook dit jaar zorgt Holtkamp voor een heerlijke taart.

Sprekers zijn:

  • Oscar Mendlik, directeur Monumenten van de Rijksgebouwendienst,
  • André van Stigt, restauratiearchitect te Amsterdam en
  • Jaap Hulscher, onderdirecteur van Stadsherstel Amsterdam.
De discussie wordt geleid door Minne Dijkstra.

Beste restauratie van het jaar

Op deze Amsterdam Verjaardag wordt voor het eerst de Beste restauratie van het jaar-prijs uitgereikt. Deze prijs is ingesteld door de VVAB om aandacht te vragen voor een goede restauratie waarmee een monument en daarmee ook de stad erg op vooruit is gegaan. Wij houden de naam van de gelukkige winnaar nog even geheim!

Huishoudelijke mededelingen

Het stadsdeel Centrum is vertegenwoordigd door mevrouw Van Pinxteren.

De bijeenkomst vindt plaats in het Museumcafé van het Amsterdam Museum, Kalverstraat 92 en begint om 19.00 uur met koffie en taart.
Kosten: € 7,50 voor leden, niet-leden betalen € 10,-. Bij de prijs is koffie/thee en taart inbegrepen. De taart wordt aangeboden door Cees en Petra Holtkamp-Hollander.

De Amsterdam Verjaardag wordt mede mogelijk gemaakt door het Amsterdam Museum en door het stadsdeel Centrum.

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Opgeven

U kunt zich voor de excursies en lezingen opgeven door het formulier in te vullen (zie verwijzing onderaan elke activiteit). U kunt ook het secretariaat bellen: 020 6172735.

Tolprivilege

Het Tolprivilege van Floris V, gedateerd 27 oktober 1275, is op vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 oktober te bezichtigen in het Stadsarchief (Vijzelstraat). Medewerkers van het Stadsarchief staan dan voor u klaar om tekst en uitleg te geven.