Opgeven voor een verenigingsactiviteit

Zaterdag 29 september. Lezing Van Heutsz als Amsterdammer, militair en zakenman en zijn staatsbegrafenis

Weinigen weten dat Van Heutsz na zijn Indische tijd als gouverneur-generaal bewust in Amsterdam ging wonen, waar hij zich ontpopte als verenigingsman en - met wisselend succes - als zakenman. Deze Amsterdamse periode duurde een kleine tien jaar. Na zijn dood in 1924 ontwaakt er in Amsterdam een comite ter nagedachtenis van de omstreden generaal. Als Van Heutsz in 1927 met een staatsbegrafenis herbegraven wordt staat alles en iedereen in Amsterdam stil. Het comite werkt door en uiteindelijk leidt dit tot het dan grootste monument van Nederland aan het Olympiaplein, dat wordt onthuld door koningin Wilhelmina in 1935. Na zijn dood groeide de man, door een zorgvuldig geregisseerde Van Heutsz-hysterie, uit tot een koloniale held.
In haar lezing vertelt Vilan van de Loo over de Amsterdamse tijd van deze merkwaardige man, wiens naam tot op de dag van vandaag emotie verwekt.
dr Vilan van de Loo is schrijfster en gepromoveerd onderzoekster. Ze publiceert vooral over Nederlands-Indie en werkt momenteel aan een biografie over J.B. van Heutsz. Zie: www.vanheutsz.nl en www.kolonialezaken.nl.
Toegang voor VVAB-leden € 10, voor niet-leden € 15. Start lezing om 11.00 uur, inloop 10.30 uur. Verzamelen in de hal van het Pintohuis, Jodenbreestraat.

Deze excursie heeft al plaatsgevonden. Het is dus niet mogelijk om u zich voor deze excursie op te geven.

[Agenda]

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.