Agenda

Excursies en lezingen

Woensdag 9 april. Extra lezing over Geurt Brinkgreve (1917-2005)

Tegenwoordig lijkt het vanzelfsprekend om een monumentale stad te koesteren, maar dat is niet altijd het geval geweest. Vele historische steden zijn tot enkele restanten gereduceerd of geheel weggevaagd. Dat Amsterdam nog steeds een historische stadskern heeft, is voor een groot deel te danken aan monumentenredder Geurt Brinkgreve (1917-2005), de oprichter van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB).
Al in 1954 waarschuwde hij voor de dreigende ondergang van de binnenstad. In een toespraak die hij hield voor de Amsterdamse Kring zei hij: "De komende tien jaar zal de beslissing brengen of de schoonheid van Amsterdam verloren gaat of behouden blijft". Brinkgreve was niet de enige actievoerder voor het behoud van de binnenstad, maar hij was wel de belangrijkste. Op een cruciaal moment in de geschiedenis van Amsterdam begreep hij als een van de eerste de bijzondere waarde van de binnenstad en voegde de daad bij het woord door zelf panden te gaan restaureren.
In het jaar van het 50-jarig bestaan van de VVAB en op een toepasselijke locatie - in het Huis de Pinto dat Geurt Brinkgreve redde -, vertelt architectuurhistoricus Walther Schoonenberg met veel beeldmateriaal over deze bijzondere man en zijn grote betekenis voor het behoud van de Amsterdamse binnenstad. Deze lezing is eerder gegeven en wordt op veler verzoek herhaald.
Plaats/tijd: Huis de Pinto, Sint Antoniesbreestraat 69. 20.00 uur, inloop 19.30 uur. Prijs 10,- euro voor leden, 15,- voor niet-leden.

Zaterdag 12 april. Algemene Ledenvergadering VVAB

Bij deze nodigen wij u uit voor de Algemene Ledenvergadering van de VVAB.
Plaats/tijd: Zaterdag 12 april, 14.30 uur, zaal open vanaf 14.00 uur
Keizersgrachtkerk, Keizersgracht 566 te Amsterdam
Na afloop van de vergadering zal onze voorzitter Rob Labadie de fototentoonstelling openen van de vijftien genomineerde foto's van de fotowedstrijd, georganiseerd ter gelegenheid van ons jubileum.

Uiterlijk twee weken voor de ALV worden de stukken ter zake gepubliceerd op deze pagina. Wij stellen het op prijs als u zich van te voren opgeeft.

Woensdag 16 april. Wandeling Houthavens o.l.v. Sjoerd Soeters

Verzamelpunt: Cafe Bar Hout, Revaleiland 1. Inloop vanaf 11.00 uur, wandeling vanaf 11.30 uur. Prijs: 10 euro voor leden, 15 euro voor niet-leden.

VOLGEBOEKT

Vrijdag 18 april. Wandeling Houthavens o.l.v. Sjoerd Soeters

Verzamelpunt: Cafe Bar Hout, Revaleiland 1. Inloop vanaf 11.00 uur, wandeling vanaf 11.30 uur. Prijs: 10 euro voor leden, 15 euro voor niet-leden.

VOLGEBOEKT

Zaterdag 19 april. Wandeling Houthavens o.l.v. Sjoerd Soeters

Waar eens de Houthavens waren is een nieuwe wijk ontstaan. Het stedebouwkundig plan lijkt een op een te zijn gekopieerd van de historische situatie, met eilanden waar voorheen houtloodsen en zagerijen stonden en water waarin houtvlotten naar de houtopslag, drogerijen en zagerijen werden geboomd. De realisatie van de nieuwe wijk neemt ongeveer 35 jaar in beslag. Tijdens de crisis (2008) hebben de plannen enige tijd aan een zijden draad gehangen, concessies waren nodig om het plan overeind te houden, onder andere minder sociale woningbouw. Een van de voorwaarden voor het plan was de verbinding met de Spaarndammerbuurt. Het doorgaande autoverkeer langs de noordkant van de Spaarndammerbuurt vindt nu zijn weg via de (500m lange) Spaarndammertunnel. Op de tunnelbuis is een park gemaakt dat de verbinding vormt met de Spaarndammerbuurt. Ook was het noodzakelijk om oplossingen te vinden voor de geluids- en geurproductie van de overslagbedrijven in het Coenhavengebied. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat het meest westelijke bebouwingsblok een hoogte kreeg van 23,5 meter. We zien in de Houthavens verschillende soorten woningbouw. Zo is er een pakhuiseiland, een Amsterdamse-Schooleiland, een deftige-dameseiland, refererend aan de Nassaukadebebouwing, een HOUT-eiland, een Dudok-eiland en een grachtenhuis-eiland. Het kleinste en meest oostelijk gelegen eiland wordt op dit moment als laatste gebouwd. 2026/2027 zou het Houthavensproject wel klaar moeten zijn.
Sjoerd Soeters leidt de wandeling door de Houthavens, hij is zelfstandig stedebouwkundige en architect. In het Houthavenproject heeft Soeters architecten begeleid bij het vinden van aansluiting tussen de openbare ruimte en gevels.
Verzamelpunt: Cafe Bar Hout, Revaleiland 1. Inloop vanaf 11.00 uur, wandeling vanaf 11.30 uur. Prijs: 10 euro voor leden, 15 euro voor niet-leden.

Let op: er is ook een excursie op woensdag 16, donderdag 17 en vrijdag 18 april. Zie aldaar.

VOLGEBOEKT

Zaterdag 17 mei. Wandeling Het verhaal van Amsterdam van 1980 tot vandaag

Vanaf 1978 ging het stadsbestuur een nieuwe ruimtelijke koers varen, onder aanvoering van PvdA-wethouder Michael van der Vlis, die het concept van de 'compacte stad' muntte. Dat is niet zonder slag of stoot gegaan. In de gemeentelijke plannen van de jaren zestig en zeventig werd Kattenburg vanaf 1968 volledig gesloopt, als voorbode van grootscheepse sloop- en nieuwbouwplannen. De oude volksbuurten in het centrum mochten tegen de vlakte - naast de Oostelijke en Westelijke Eilanden ook de Jordaan en de Nieuwmarktbuurt - evenals de oude wijken in de 19de-eeuwse gordel, met uitzondering van de beter gebouwde buurten rond het Vondelpark. Maar tegen die plannen groeide verzet. De buurtactiegroep De Sterke Arm (Dapperbuurt, 1970-1978) speelde daarbij een belangrijke rol. Uiteindelijk wisten buurtactivisten, samen met monumentenbeschermers, de koers van de stad te keren. Journalist en schrijver Marcel van Engelen leidt ons door Kattenburg en Wittenburg naar de Dapperbuurt. Hij vertelt over 'de draai van 180 graden' die Amsterdam maakte vanaf het naoorlogse dieptepunt rond 1980 tot vandaag.
Marcel van Engelen is schrijver van het boek De stad - het verhaal van Amsterdam van 1980 tot vandaag. Hij sprak daarvoor met bijna honderd betrokkenen en deskundigen. Het boek verscheen in mei 2024 en werd alom geprezen. De negende druk is in aantocht; er zijn inmiddels meer dan 20.000 exemplaren verkocht.
Plaats/tijd: Museumcafe Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein 1. Start wandeling 11.00 uur, inloop 10.30 uur. Prijs 10,- euro voor leden, 15,- voor niet-leden.

Amsterdam Cursus

De VVAB biedt al meer dan tien jaar cursussen over de stedenbouw en architectuur van Amsterdam aan, met een nadruk op de historische binnenstad. De cursussen worden gegeven door architectuurhistoricus en secretaris van onze vereniging, Walther Schoonenberg. De cursussen vinden jaarlijks plaats, op acht avonden in een bijzonder pand, in de winterperiode tussen oktober en maart.
Behalve een basiscursus wordt er ook een vervolgcursus gegeven, eveneens op acht avonden in de genoemde periode.

De cursussen zijn inmiddels begonnen; als u nog mee wilt doen, kan dat alleen bij de vervolgcursus.

Save the date. De cursussen volgend jaar zullen plaatsvinden op maandag- en op woensdagavonden:
basiscursus: ma. 27/10/2025, 3/11, 17/11, 1/12, 2/2/2026, 16/2, 23/2, 2/3
vervolgcursus: wo. 29/10/2025, 12/11, 19/11, 26/11, 28/1/2026, 11/2, 18/2, 25/2
Intekening voor deze cursussen is nog niet geopend en begint direct na afloop van de huidige cursusperiode.

[Meer lezen]

Inschrijving en deelname

De deelname wordt bepaald aan de hand van de betalingen. Vol = vol. Als u zich voor een activiteit opgeeft, krijgt u een mogelijkheid online te betalen via iDEAL.
Let op: Annuleren is mogelijk tot een week voor de activiteit. Stuur tijdig - via het contactformulier - het annuleringsbericht naar de Excursiecommissie, dan wordt uw betaling teruggestort.

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Excursiecommissie

Excursies en andere activiteiten worden georganiseerd door de Excursiecommissie.

Contact

Als u contact wilt op de dag van de excursie dan kunt de excursieleider bellen: 06 1309 2496.

Hebt u suggesties of vragen? Gebruik dan a.u.b. het contactformulier.

Op de hoogte blijven?

Zorg ervoor dat u de Nieuwsbrief ontvangt. Leden krijgen de nieuwsbrief als zij zich daarvoor opgeven, bij hun aanmelding of via het secretariaat.

Vriend maakt Vriend

Weet u iemand die lid wil worden van onze vereniging? In onze actie Vriend maakt Vriend geeft u iemand op als lid. Zowel de nieuwe Vriend als de aangever ontvangen het welkomboek: Amsterdamse stijlkamers van Hans Tulleners en Peter Quatfass.
[Vriend maakt Vriend]

Geef een cadeau- abonnement weg

Het is ook mogelijk een cadeauabonnement op ons blad 'Binnenstad' te geven. U betaalt dan de contributie.
[Cadeauabonnement]

Amsterdam-links

De VVAB-excursiecommissie heeft een lijst met links samengesteld met allerhande informatie over Amsterdam. Deze lijst is bedoeld als service voor onze leden. De lijst met links vindt u hier.
[Links]