Op de VVAB-borrels - meestal op de derde maandag in de maand - worden actuele onderwerpen besproken en kunt u kennismaken met bestuurs- en verenigingsleden. De borrels beginnen met een korte inleiding of presentatie. Op de borrel kunt u overigens zelf een onderwerp naar uw keuze agenderen. Als u dat wilt doen, stuur dan a.u.b. een email aan het secretariaat en dan bekijken wij of het onderwerp op korte termijn behandeld kan worden.
De volgende VVAB-borrel vindt plaats op woensdag 11 december, om 17.30 uur in de Tuinzaal van de Keizersgrachtkerk, Keizersgracht 566 (ingang rechts).
Save the date! Wij melden nu reeds dat wij onze nieuwjaarsbijeenkomst houden op maandag 20 januari 2025.
U hoeft zich voor deze activiteit niet in te schrijven.
Op 6 maart 2025 bestaat de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) 50 jaar. Dat zal worden gevierd met een verschillende activiteiten, waaronder een fotowedstrijd.
Wij nodigen iedereen uit foto's van Amsterdam in te sturen onder het motto
De vele gezichten van Amsterdam.
[Meer lezen]
"Een woning, door de Gemeente Amsterdam voor 1 gulden per week verhuurd. Daar kon men de stank haast zien, zo intens hing die in het vertrek" (Het Leven, 8 februari 1916) |
In deze lezing vertelt historicus Rob de Spa over de armoedeproblematiek en straathandel op Vlooienburg en Uilenburg. In de 17de en vooral 18de eeuw kwamen veel Joden uit Oost-Europa naar Amsterdam, op de vlucht voor vervolging en in de hoop op een beter leven. Tot 1796 was het hen verboden om te werken in gildeberoepen. Daardoor waren ze vaak afhankelijk van straathandel en vervielen velen tot bittere armoede, die van ouders op kinderen werd overgedragen. Ook na de gelijkstelling en afschaffing van de gilden bleven veel Joden aangewezen op de armenzorg. Eind 19de eeuw waren de woonomstandigheden op Uilenburg en Marken verschrikkelijk. Om ruimte te maken werden de Houtgracht en de Leprozengracht gedempt, waardoor het Waterlooplein ontstond. Een soortgelijke 'modernisering' zou een kleine eeuw later bijna leiden tot de sloop van het Pintohuis.
Plaats/tijd: Zaterdag 16 november, Huis De Pinto, Sint Antoniesbreestraat 69, 11.00 uur, inloop 10.30 uur. Prijs 10,- euro voor leden, 15,- voor niet-leden.
VOLGEBOEKT
Het Stadsarchief Amsterdam beheert al 176 jaar de geschiedenis van de stad. Wat ooit begon met de archieven van de stedelijke instellingen is inmiddels uitgegroeid tot een collectie die de internationale geschiedenis van Amsterdam vertelt, en beslaat een volume van zo'n 60 km aan analoog en 130 TB digitaal materiaal. Daartussen is veel moois te vinden, met name over de infrastructurele projecten die de stad hebben vormgegeven. De Dienst Publieke Werken van de gemeente heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van het aangezicht van Amsterdam. Neem het Plan Berlage of de aanleg van het Amsterdamse Bos. Het Stadsarchief beheert de archieven van deze dienst. De stukken vertellen de verhalen over een stad in ontwikkeling.
Op 14 december neemt Migiza Victoriashoop, hoofd Collecties Stadsarchief Amsterdam, u mee door deze archieven. Wat kun je er zoal in vinden? Hoe zoek je in de archieven? En worden enkele pareltjes uit de archieven uitgelicht, zoals het Centraal Tekeningen Archief. Maar er wordt ook vooruit gekeken: wat gaat er gebeuren met de recentere archieven van de Dienst Publieke Werken?
Plaats/tijd: Zaterdag 14 december, Stadsarchief De Bazel, Vijzelstraat 31, 11.00 uur, inloop 10.30 uur. Prijs 10,- euro voor leden, 15,- voor niet-leden.
Tegenwoordig lijkt het vanzelfsprekend om een monumentale stad te koesteren, maar dat is niet altijd het geval geweest. Vele historische steden zijn tot enkele restanten gereduceerd of geheel weggevaagd. Dat Amsterdam nog steeds een historische stadskern heeft, is voor een groot deel te danken aan monumentenredder Geurt Brinkgreve (9 december 1917 - 23 maart 2005), de oprichter van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB).
Al in 1954 waarschuwde hij voor de dreigende ondergang van de binnenstad. In een toespraak die hij hield voor de Amsterdamse Kring zei hij: "De komende tien jaar zal de beslissing brengen of de schoonheid van Amsterdam verloren gaat of behouden blijft". Brinkgreve was niet de enige actievoerder voor het behoud van de binnenstad, maar hij was wel de belangrijkste. Op een cruciaal moment in de geschiedenis van Amsterdam begreep hij als een van de eerste de bijzondere waarde van de binnenstad en voegde de daad bij het woord door zelf panden te gaan restaureren.
In een lezing aan de vooravond van het 50-jarig bestaan van de VVAB, op een toepasselijke locatie - in het Huis de Pinto dat Geurt Brinkgreve redde -, vertelt architectuurhistoricus Walther Schoonenberg met veel beeldmateriaal over deze bijzondere man en zijn grote betekenis voor het behoud van de Amsterdamse binnenstad.
Plaats/tijd: Maandag 16 december, Huis De Pinto, Sint Antoniesbreestraat 69, 20.00 uur, inloop 19.30 uur. Gratis toegang.
De VVAB biedt al meer dan tien jaar cursussen over de stedenbouw en architectuur van Amsterdam aan, met een nadruk op de historische binnenstad.
De cursussen worden gegeven door architectuurhistoricus en secretaris van onze vereniging, Walther Schoonenberg.
De cursussen vinden jaarlijks plaats, op acht avonden in een bijzonder pand, in de winterperiode tussen oktober en maart.
Behalve een basiscursus wordt er ook een vervolgcursus gegeven, eveneens op acht avonden in de genoemde periode.
De cursussen zijn inmiddels begonnen; als u nog mee wilt doen, kan dat alleen bij de vervolgcursus. Intekening voor de cursussen
volgend jaar beginnen in mei 2025.
[Meer lezen]
De deelname wordt bepaald aan de hand van de betalingen. Vol = vol. Als u zich voor een activiteit opgeeft, krijgt u een
mogelijkheid online te betalen via iDEAL.
Let op: Annuleren is mogelijk tot een week voor de activiteit. Stuur tijdig - via het contactformulier - het annuleringsbericht naar de
Excursiecommissie, dan wordt uw betaling teruggestort.
Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.
Excursies en andere activiteiten worden georganiseerd door de Excursiecommissie.
Als u contact wilt op de dag van de excursie dan kunt de excursieleider bellen: 06 1309 2496.
Hebt u suggesties of vragen? Gebruik dan a.u.b. het contactformulier.
Zorg ervoor dat u de Nieuwsbrief ontvangt. Leden krijgen de nieuwsbrief als zij zich daarvoor opgeven, bij hun aanmelding of via het secretariaat.
Weet u iemand die lid wil worden van onze vereniging? In onze actie Vriend maakt Vriend geeft u iemand op als lid.
Zowel de nieuwe Vriend als de aangever ontvangen het welkomboek: Amsterdamse stijlkamers van Hans Tulleners en Peter Quatfass.
[Vriend maakt Vriend]
Het is ook mogelijk een cadeauabonnement op ons blad 'Binnenstad' te geven. U betaalt dan de contributie.
[Cadeauabonnement]
De VVAB-excursiecommissie heeft een lijst met links samengesteld met allerhande informatie over Amsterdam. Deze lijst is bedoeld als service voor onze leden.
De lijst met links vindt u hier.
[Links]