Op de VVAB-borrels - meestal op de derde maandag in de maand - worden actuele onderwerpen besproken en kunt u kennismaken met bestuurs- en verenigingsleden. De borrels beginnen met een korte inleiding of presentatie. Op de borrel kunt u overigens zelf een onderwerp naar uw keuze agenderen. Als u dat wilt doen, stuur dan a.u.b. een email aan het secretariaat en dan bekijken wij of het onderwerp op korte termijn behandeld kan worden.
De volgende VVAB-borrel vindt plaats op maandag 26 mei, om 17.30 uur in de Tuinzaal van de Keizersgrachtkerk, Keizersgracht 566 (ingang rechts). Op deze borrel is Wouter van Dieren, activist voor het behoud van de Jordaan in 1970, te gast.
De volgende borrel is op maandag 23 juni (zet vast in uw agenda!). Op deze borrel is Bjorn Stenvers, voorzitter van ICOMOS-Nederland, te gast. ICOMOS is het officiële adviesorgaan van de UNESCO.
U hoeft zich voor deze activiteit niet in te schrijven.
Vanaf 1978 ging het stadsbestuur een nieuwe ruimtelijke koers varen, onder aanvoering van PvdA-wethouder Michael van der Vlis, die het concept van de 'compacte stad' muntte. Dat is niet zonder slag of stoot gegaan. In de gemeentelijke plannen van de jaren zestig en zeventig werd Kattenburg vanaf 1968 volledig gesloopt, als voorbode van grootscheepse sloop- en nieuwbouwplannen. De oude volksbuurten in het centrum mochten tegen de vlakte - naast de Oostelijke en Westelijke Eilanden ook de Jordaan en de Nieuwmarktbuurt - evenals de oude wijken in de 19de-eeuwse gordel, met uitzondering van de beter gebouwde buurten rond het Vondelpark. Maar tegen die plannen groeide verzet. De buurtactiegroep De Sterke Arm (Dapperbuurt, 1970-1978) speelde daarbij een belangrijke rol. Uiteindelijk wisten buurtactivisten, samen met monumentenbeschermers, de koers van de stad te keren. Journalist en schrijver Marcel van Engelen leidt ons door Kattenburg en Wittenburg naar de Dapperbuurt. Hij vertelt over 'de draai van 180 graden' die Amsterdam maakte vanaf het naoorlogse dieptepunt rond 1980 tot vandaag.
Marcel van Engelen is schrijver van het boek De stad - het verhaal van Amsterdam van 1980 tot vandaag. Hij sprak daarvoor met bijna honderd betrokkenen en deskundigen. Het boek verscheen in mei 2024 en werd alom geprezen. De negende druk is in aantocht; er zijn inmiddels meer dan 20.000 exemplaren verkocht.
Plaats/tijd: Museumcafe Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein 1. Start wandeling 11.00 uur, inloop 10.30 uur. Prijs 10,- euro voor leden, 15,- voor niet-leden.
VOLGEBOEKT
De begraafplaats Beth Haim (Huis des Levens) in Ouderkerk aan de Amstel is de oudste nog bestaande Joodse begraafplaats in ons land. Het rijksmonument is zelfs een van de oudste Joodse begraafplaatsen ter wereld. Het is een Portugees-Israelitische (Sefardische) begraafplaats, gesticht in 1614. Op de vlucht voor de inquisitie in de 17de eeuw vestigden zich Spaanse en Portugese Joden in Amsterdam. Op de begraafplaats zijn zerken in diverse talen: Hebreeuws, Latijn, Spaans, Portugees en Nederlands. De stadsbestuurders van Amsterdam stelden destijds als voorwaarde voor het vestigen van een Joodse begraafplaats dat de overledenen per schip over de Amstel naar Ouderkerk moesten worden gebracht.
Joodse graven mogen niet geruimd worden, met het gevolg dat Beth Haim zo'n 30.000 begraven personen telt.
Beth Haim is beroemd om de prachtige grafzerken, soms met beeldhouwwerk in marmer.
Bovendien is de begraafplaats beroemd om de hier begraven bekende personen, zoals Menasse Ben Israel, Joseph Mendes da Costa, David de Pinto, Samuel Sarphati en de ouders van Spinoza.
De Amsteloever is vrij drassig en veel graven zijn in de loop van de tijd in het veen gezakt.
Bij de renovatie van 2020 is er een entree paviljoen gekomen en zijn de paden bezand en verstevigd.
Wij krijgen een rondleiding van een uur. De gidsen staan aan de poort van Beth Haim om 14.00 uur. Weest a.u.b. op tijd!
Plaats/tijd: Vrijdag 13 juni, 14.00 uur. Begraafplaats Beth Haim, Kerkstraat 10, Ouderkerk aan de Amstel. Prijs 10,- euro voor leden, 15,- voor niet-leden.
De VVAB biedt al meer dan tien jaar cursussen over de stedenbouw en architectuur van Amsterdam aan, met een nadruk op de historische binnenstad.
De cursussen worden gegeven door architectuurhistoricus en secretaris van onze vereniging, Walther Schoonenberg.
De cursussen vinden jaarlijks plaats, op acht avonden in een bijzonder pand, in de winterperiode tussen oktober en maart.
Behalve een basiscursus wordt er ook een vervolgcursus gegeven, eveneens op acht avonden in de genoemde periode.
De cursussen zijn inmiddels begonnen; als u nog mee wilt doen, kan dat alleen bij de vervolgcursus.
Save the date. De cursussen volgend jaar zullen plaatsvinden op maandag- en op woensdagavonden:
basiscursus: ma. 27/10/2025, 3/11, 17/11, 1/12, 2/2/2026, 16/2, 23/2, 2/3
vervolgcursus: wo. 29/10/2025, 12/11, 19/11, 26/11, 28/1/2026, 11/2, 18/2, 25/2
Intekening voor deze cursussen is nog niet geopend en begint direct na afloop van de huidige cursusperiode.
De deelname wordt bepaald aan de hand van de betalingen. Vol = vol. Als u zich voor een activiteit opgeeft, krijgt u een
mogelijkheid online te betalen via iDEAL.
Let op: Annuleren is mogelijk tot een week voor de activiteit. Stuur tijdig - via het contactformulier - het annuleringsbericht naar de
Excursiecommissie, dan wordt uw betaling teruggestort.
Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.
Excursies en andere activiteiten worden georganiseerd door de Excursiecommissie.
Als u contact wilt op de dag van de excursie dan kunt de excursieleider bellen: 06 1309 2496.
Hebt u suggesties of vragen? Gebruik dan a.u.b. het contactformulier.
Zorg ervoor dat u de Nieuwsbrief ontvangt. Leden krijgen de nieuwsbrief als zij zich daarvoor opgeven, bij hun aanmelding of via het secretariaat.
Weet u iemand die lid wil worden van onze vereniging? In onze actie Vriend maakt Vriend geeft u iemand op als lid.
Zowel de nieuwe Vriend als de aangever ontvangen het welkomboek: Amsterdamse stijlkamers van Hans Tulleners en Peter Quatfass.
[Vriend maakt Vriend]
Het is ook mogelijk een cadeauabonnement op ons blad 'Binnenstad' te geven. U betaalt dan de contributie.
[Cadeauabonnement]
De VVAB-excursiecommissie heeft een lijst met links samengesteld met allerhande informatie over Amsterdam. Deze lijst is bedoeld als service voor onze leden.
De lijst met links vindt u hier.
[Links]